Αρθροσκόπηση ΓόνατοςΑρθροσκόπηση Γόνατος (Μηνίσκου) – Τι Είναι

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από 4 οστά, το μηριαίο, την κνήμη, την περόνη και την επιγονατίδα. Οι σύνδεσμοι του γονάτου σταθεροποιούν τις αρθρώσεις και τις κινήσεις. Υπεύθυνοι για τη σταθερότητα στην κίνηση είναι κυρίως ο Πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ), Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ), ο Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος και ο Έξω Πλάγιος Σύνδεσμος.

Ο χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών και απορροφά τους κραδασμούς και βοηθά ώστε αυτά να μην έρχονται σε τριβή μεταξύ τους. Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) βοηθούν ώστε να ομαλοποιείται η κίνηση και να απορροφούνται οι κραδασμοί. Ο αρθρικός υμένας παράγει το υγρό που λιπαίνει και επανορθώνει τα στοιχεία του γόνατος.

Όταν το γόνατο υποστεί τραυματισμό ή εκφύλιση λόγω χρόνιας φθοράς (θα δούμε παρακάτω τις παθολογίες του γόνατος), η σύγχρονη ιατρική έχει στη φαρέτρα της την Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο της Αρθροσκόπησης Γονάτου (Μηνίσκου).

Κατά την αρθροσκόπηση του γόνατος ο χειρουργός πραγματοποιεί μια οπή ελάχιστων χιλιοστών στην οποία εισάγει μία μικροσκοπική κάμερα. Αυτή είναι συνδεδεμένη με το μόνιτορ από το οποίο ο γιατρός παρακολουθεί και εξετάζει ακριβώς τη ζημιά που έχει υποστεί το σημείο.

Αν αξιολογήσει ότι χρειάζεται παρέμβαση, δημιουργεί μια δεύτερη πολύ μικρή οπή στην οποία εισάγει ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία για την αποκατάσταση της ανατομικής βλάβης.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Ενδείξεις

Οι ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος, μπορεί να παρουσιάζουν τις παρακάτω παθολογίες:

Οστεοχόνδρινες βλάβες: Αποτελεί κάκωση του γόνατος κατά την οποία αυτό πρήζεται και ο ασθενής αισθάνεται πόνο, ενώ η κίνησή του περιορίζεται.

Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Είναι συνήθως μετατραυματική και μπορεί να οδηγήσει στη φθορά του χόνδρου με πόνο και δυσκολία στη βάδιση.

Αστάθεια επιγονατίδας: Ακαμψία, οίδημα, πόνος, δυσκολία συγκράτησης βάρους είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της αστάθειας της επιγονατίδας και προκαλείται από το εξάρθρημά της.

Ρήξη Μηνίσκου: Προκαλεί μπλοκ της κίνησης ή και αδυναμία κάμψης έκτασης με επώδυνη βάδιση.

Ρήξη Πρόσθιου ή Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου: Ο πρόσθιος χιαστός είναι ο υπεύθυνος μηχανισμός για τη στροφική σταθερότητα του γόνατος ενώ η αίσθηση αστάθειας αποτελεί σύμπτωμα. Τη συναντούμε συχνά σε αθλητές καθώς λόγω της έντονης προπόνησης μπορεί να τραυματιστούν στο σημείο αυτό λόγω πτώσης.

Φλεγμονή του αρθρικού υμένα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα με κύρια συμπτώματα την εμφάνιση ερυθρότητας, οιδήματος και πόνου.

Αρθροσκόπηση Γόνατος (Μηνίσκου) – Προετοιμασία Πριν Το Χειρουργείο

Πριν το χειρουργείο ο γιατρός κάνει αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ ζητάται αξιολόγηση της κατάστασης και από αναισθησιολόγο. Ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό και την εκτίμηση της κατάστασης από τον δικό σας επιβλέποντα ιατρό, μπορεί να κάνετε και παραπάνω εξετάσεις.

Ο ιατρός ενημερώνει από την αρχή βήμα βήμα σχετικά με τη διαδικασία, καθώς και τις πιθανές επιπλοκές. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει αποφύγει το φαγητό ή το ποτό από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Ανάλογα με την περίπτωση ο ιατρός μπορεί να σας ζητήσει να λάβετε κάποια φάρμακα προς αποφυγή επιπλοκών.

Θα σας ενημερώσει, επίσης, για τη μη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ασπιρίνης 5 μέρες πριν γίνει το χειρουργείο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καλό θα είναι να αποφύγετε κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και το κάπνισμα.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Πλεονεκτήματα

Η Αρθροσκόπηση Γόνατος ανήκει στις Ελάχιστα Επεμβατικές Μεθόδους που η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό. Κατ’ αρχάς δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της κάκωσης ενώ του επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια της αποκατάστασης.

Το τραύμα είναι πολύ μικρότερο χαρίζοντας ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η απώλεια αίματος είναι μηδενική και έτσι δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος. Η διάρκειά της, ανάλογα και με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης βέβαια, είναι μικρή συγκριτικά και με το «ανοικτό» χειρουργείο. Ο ασθενής βιώνει τη διαδικασία με τον πιο αναίμακτο και ανώδυνο τρόπο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα, αν του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του και ο γιατρός του. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της Αρθροσκόπησης είναι το χαμηλό ποσοστό στις επιπλοκές, τόσο τις διεγχειρητικές όσο και τις επιπλοκές που ακολουθούν μετά την επέμβαση.

Η αποκατάσταση του ασθενούς γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα με την προϋπόθεση τη δική του συνεργασία και συμμόρφωση στους ειδικούς της υγείας. Έτσι, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του άμεσα και να ανακτήσει την ποιότητα της ζωής του.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Αποκατάσταση

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ακόμα και την ίδια μέρα στο σπίτι του, αρκεί να μην υπάρχουν επιπλοκές και με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα Χειρουργού. Ο γιατρός χορηγεί παυσίπονα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου.

Μετά το χειρουργείο θα πρέπει το πόδι να βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση και να τοποθετείται πάγος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι απαραίτητο το σημείο της επέμβασης να διατηρείται στεγνό, με τη χρήση προστατευτικού υλικού κατά το μπάνιο.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο αποκατάστασης μετά την Αρθροσκόπηση Γόνατος, οι ασθενείς ακολουθούν ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εκτελώντας μια σειρά ασκήσεων με την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή, ώστε να ανακτήσουν το εύρος της κίνησης και να ενισχύσουν μυϊκά την περιοχή.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Επιπλοκές Μετά Την Επέμβαση

Η Αρθροσκόπηση Γόνατος έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η πείρα, το ταλέντο και η κατάρτιση του γιατρού που θα επιλέξετε.

Είναι σημαντικό να τον εμπιστεύεστε και να ακολουθείτε τις υποδείξεις του, ώστε να μην αναπτυχθεί κάποιο οίδημα σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει σε θρομβοφλεβίτιδα. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η φλεγμονή και η θρομβοφλεβίτιδα, οι οποίες όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μια ακόμα επιπλοκή είναι η δυσκαμψία στο σημείο της επέμβασης.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Κόστος

Κάθε ασθενής έχει διαφορετικό οργανισμό, διαφορετικό ιστορικό και η παθολογία του μπορεί να εμφανίζει διαφορετική ένταση στα συμπτώματα. Επομένως, η μέθοδος που θα ακολουθήσει ο Χειρουργός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ενημερωθείτε για την τιμή της επέμβασης για Αρθροσκόπηση Γόνατος, προγραμματίζοντας το δικό σας ραντεβού, ώστε να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση και κόστος της προτεινόμενης θεραπείας.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!