Αρθροσκόπηση Ώμου – Τι Είναι

Ο ώμος είναι η άρθρωση που συνδέει τα άνω άκρα του σώματος με τον υπόλοιπο κορμό. Τα τρία οστά που τον αποτελούν είναι η κλείδα, η ωμοπλάτη και το βραχιόνιο, ενώ περιλαμβάνει δύο αρθρώσεις τη γληνοβραχιόνιο και την ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

Τα οστά που αποτελούν τη γληνοβραχιόνιο άρθρωση, όπως είναι η ιατρική ορολογία του ώμου, είναι η κεφαλή του βραχιονίου, η ωμογλήνη της ωμοπλάτης και κατ’ επέκταση η κλείδα.

Για να πραγματοποιηθεί η κίνηση στον ώμο συμμετέχουν επικουρικά δύο ακόμα αρθρώσεις, η ακρωμιοκλειδική και η θωρακοωμοπλατιαία άρθρωση. Κακώσεις ή τραυματισμοί στο σημείο περιορίζουν το εύρος της κίνησης και την ποιότητα της ζωής προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκινισία.

Η Αρθροσκόπηση Ώμου αποτελεί μια Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να αποκαταστήσει κακώσεις ή τραυματισμούς στον ώμο πιο αποτελεσματικά και ανώδυνα για τον ίδιο τον ασθενή, έχοντας ακριβή εικόνα της κατάστασης.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Διαδικασία

Ο ασθενής υποβάλλεται σε αναισθησία και τοποθετείται σε πλάγια ή καθιστή θέση. Κατά την αρθροσκόπηση πραγματοποιείται μια πολύ μικρή οπή ελάχιστων χιλιοστών για να εισέλθει μικροσκοπική κάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με το μόνιτορ, ώστε ο Χειρουργός να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης (Διαγνωστική Αρθροσκόπηση).

Στην περίπτωση ανατομικής παθολογίας διενεργείται αρθροσκοπική επέμβαση, όπου μέσω μιας οπής ελάχιστων χιλιοστών που πραγματοποιείται, εισέρχονται ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Στην αρθρική κοιλότητα εγχέεται φυσιολογικός ορός μέσω αντλίας, ώστε η επέμβαση να γίνει πιο εύκολα. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και νάρθηκας για ακινητοποίηση.

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται ανάλογα με την πολυπλοκότητά της. Διαρκεί περίπου 60 λεπτά ενώ για τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 120 λεπτά. Αν συμπεριλάβουμε την προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς και τη διαδικασία ανάνηψής του μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής παραμένει στο χειρουργείο συνολικά 2-3 ώρες.

Για τον λόγο αυτό για να ενημερωθείτε για τις τιμές της Αρθροσκόπησης Ώμου, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για ακριβή εκτίμηση.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Πλεονεκτήματα

Η αρθροσκόπηση ώμου ανήκει στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές για περιπτώσεις κάκωσης ή τραυματισμού της περιοχής. Ο Χειρουργός και ο ασθενής έχουν πολλά οφέλη από την τεχνική αυτή.

Είναι πολύ μικρότερες οι τομές επομένως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άρτιο. Η απώλεια αίματος είναι μηδενική και ο ασθενής βιώνει μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι σχετικά μικρή, ειδικότερα σε σύγκριση με το ανοιχτό (ευρεία τομή). Ο γιατρός έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς μέσα από το μόνιτορ το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κάμερα και έτσι μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικές κινήσεις για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση ενώ η τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνεται με υψηλή ακρίβεια.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ελαχιστοποίηση του ποσοστού των επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν στον ασθενή μετεγχειρητικά. Η αποκατάστασή του γίνεται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα χρειαζόταν το ανοιχτό χειρουργείο. Συνήθως ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία μετά την επέμβαση. Βέβαια, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Ο γιατρός κρίνει και αξιολογεί κάθε ασθενή λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό του και είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε μπορεί να πάρει εξιτήριο. Πολλές φορές, συνιστάται παραμονή στην κλινική για 24 ώρες για προληπτικούς λόγους.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Αποκατάσταση

Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της παθολογίας και της επέμβασης ο γιατρός θα ακολουθήσει τα αντίστοιχα πρωτόκολλα για την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και την αποκατάστασή του.

Αν η επέμβαση είναι απλή και δεν υπάρχουν επιπλοκές ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια μέρα.

Συνήθως τοποθετείται νάρθηκας ή κάποιο ορθοπαιδικό βοήθημα που αφαιρείται κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή την πραγματοποίηση των ασκήσεων. Τις πρώτες μέρες μπορεί ο ασθενής να εμφανίζει πόνο ή οίδημα και γι΄ αυτό του χορηγούνται παυσίπονα διά στόματος.

Πολλές φορές ο πόνος είναι αμελητέος και τα παυσίπονα δίνονται κυρίως για προληπτικούς λόγους. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 10 μέρες. Σε πιο περίπλοκες παθολογίες και επεμβάσεις ο γιατρός δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης για το ασθενή το οποίο περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες. Στόχος του είναι αρχικά να τεθεί ο πόνος υπό έλεγχο, να ενδυναμώσει την περιοχή του ώμου και να αποκαταστήσει το εύρος της κίνησης.

Ανάλογα με την πορεία του στη συνέχεια μπορεί να σταματήσει τις ασκήσεις φυσικοθεραπείας και να ακολουθήσει στο σπίτι ένα πρόγραμμα ασκήσεων για την τελική αποκατάσταση.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προγραμματίζονται και επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον γιατρό, ώστε να παρακολουθεί την πορεία της κατάστασης.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Επιπλοκές Μετά Το Χειρουργείο

Το ποσοστό των επιπλοκών κατά την αρθροσκόπηση είναι χαμηλό και προλαμβάνονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση πριν τη διαδικασία της επέμβασης ο Χειρουργός σας ενημερώνει για τη διαδικασία αλλά και για πιθανές επιπλοκές.

Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία και η ομαλή μετάβαση στη ρουτίνα του ασθενούς εξαρτάται και από τη διάθεση του ασθενούς να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του γιατρού αλλά και από την
πείρα, το ταλέντο και την υπευθυνότητα του επιβλέποντος.

Αρθροσκόπηση Ώμου – Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται

Αρχόμενη Οστεοαρθρίτιδα ώμου: Στη περίπτωση αυτή οι αρθρικές επιφάνειες φθείρονται είτε λόγω κάποιου τραυματισμού, λοιμώξεων ή φυσικής φθοράς λόγω της ηλικίας. Ο ώμος χάνει την ευελιξία της κίνησής του και ο παθών αισθάνεται πόνο.

Παγωμένος Ώμος: Αίσθηση πόνου και περιορισμένη κίνηση λόγω της ανάπτυξης συμφύσεων στην άρθρωση.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Συσσώρευση ασβεστίου στον τένοντα με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονο πόνο.

Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου: Ο υπερακάνθιος, υπακάνθιος και υποπλάτιος τένοντας υφίστανται ρήξη και αυτό προκαλεί έντονο πόνο και περιορίζει την κίνηση του παθόντα.

Κατάγματα ώμου: Μετά από έντονο τραυματισμό δημιουργείται πόνος στο σημείο αυτό και ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και αστάθεια.

Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης: Ο ασθενής δυσκολεύεται να ανυψώσει το άνω άκρο, αισθάνεται πόνο και η περιοχή είναι πρησμένη.

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου: Ο ασθενής νιώθει πόνο και δυσκαμψία στο άνω τμήμα του ώμου και μπορεί να προκληθεί από αδυναμία στους μυς, μικροτραυματισμούς ή ανωμαλία της άρθρωσης.

Πιεστικές νευροπάθειες άνω άκρου: Στην παθολογία αυτή ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και προκαλείται από τη συμπίεση του υπερπλάτιου νεύρου στην περιοχή της ωμοπλάτης λόγω βάρους στην περιοχή του ώμου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή από τραύμα μετά από πτώση.

Aρθροσκόπηση Ώμου – Κόστος

Όπως αναφέραμε παραπάνω κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η επέμβαση μπορεί να είναι από απλή έως πολύπλοκη. Για να γίνει ακριβής εκτίμηση στην τιμή της Αρθροσκόπησης Ώμου θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν Χειρουργό Ορθοπαιδικό που εμπιστεύεστε και κατόπιν εξέτασης να κάνει διάγνωση της κατάστασης.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!