Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία από τις πιο προηγμένες και αποτελεσματικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. Με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας, επιτρέπει τη διάγνωση και θεραπεία πολύπλοκων παθήσεων της άρθρωσης του ώμου, εξασφαλίζοντας ταχύτατη ανάρρωση.

Τι είναι η Αρθροσκόπηση Ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων στην άρθρωση του ώμου. Μέσω μικροσκοπικών τομών, ο χειρουργός εισάγει μία μικροσκοπική κάμερα (αρθροσκόπιο) που μεταδίδει εικόνα υψηλής ανάλυσης σε μία οθόνη. Αυτό επιτρέπει την ακριβή εντόπιση και αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως ρήξεις τενόντων, αρθρίτιδα ή σύνδρομο πρόσκρουσης.

Διαδικασία: Πώς Πραγματοποιείται;

Ο ασθενής υποβάλλεται σε αναισθησία και τοποθετείται σε πλάγια ή καθιστή θέση. Κατά την αρθροσκόπηση πραγματοποιείται μια πολύ μικρή οπή ελάχιστων χιλιοστών για να εισέλθει μικροσκοπική κάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με το μόνιτορ, ώστε ο Χειρουργός να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης (Διαγνωστική Αρθροσκόπηση). Στην περίπτωση ανατομικής παθολογίας διενεργείται αρθροσκοπική επέμβαση, όπου μέσω μιας οπής ελάχιστων χιλιοστών που πραγματοποιείται, εισέρχονται ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Στην αρθρική κοιλότητα εγχέεται φυσιολογικός ορός μέσω αντλίας, ώστε η επέμβαση να γίνει πιο εύκολα. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και νάρθηκας για ακινητοποίηση. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται ανάλογα με την πολυπλοκότητά της. Διαρκεί περίπου 60 λεπτά ενώ για τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 120 λεπτά. Αν συμπεριλάβουμε την προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς και τη διαδικασία ανάνηψής του μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής παραμένει στο χειρουργείο συνολικά 2-3 ώρες. Για τον λόγο αυτό για να ενημερωθείτε για τις τιμές της Αρθροσκόπησης Ώμου, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για ακριβή εκτίμηση.

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου ανήκει στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές για περιπτώσεις κάκωσης ή τραυματισμού της περιοχής. Ο Χειρουργός και ο ασθενής έχουν πολλά οφέλη από την τεχνική αυτή. Είναι πολύ μικρότερες οι τομές επομένως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άρτιο. Η απώλεια αίματος είναι μηδενική και ο ασθενής βιώνει μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι σχετικά μικρή, ειδικότερα σε σύγκριση με το ανοιχτό (ευρεία τομή). Ο γιατρός έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς μέσα από το μόνιτορ το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κάμερα και έτσι μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικές κινήσεις για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση ενώ η τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνεται με υψηλή ακρίβεια. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ελαχιστοποίηση του ποσοστού των επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν στον ασθενή μετεγχειρητικά. Η αποκατάστασή του γίνεται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα χρειαζόταν το ανοιχτό χειρουργείο. Συνήθως ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία μετά την επέμβαση. Βέβαια, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Ο γιατρός κρίνει και αξιολογεί κάθε ασθενή λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό του και είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε μπορεί να πάρει εξιτήριο. Πολλές φορές, συνιστάται παραμονή στην κλινική για 24 ώρες για προληπτικούς λόγους.

Πόσος Χρόνος Χρειάζεται για την Αποκατάσταση;

Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της παθολογίας και της επέμβασης ο γιατρός θα ακολουθήσει τα αντίστοιχα πρωτόκολλα για την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και την αποκατάστασή του. Αν η επέμβαση είναι απλή και δεν υπάρχουν επιπλοκές ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια μέρα. Συνήθως τοποθετείται νάρθηκας ή κάποιο ορθοπαιδικό βοήθημα που αφαιρείται κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή την πραγματοποίηση των ασκήσεων. Τις πρώτες μέρες μπορεί ο ασθενής να εμφανίζει πόνο ή οίδημα και γι΄ αυτό του χορηγούνται παυσίπονα διά στόματος. Πολλές φορές ο πόνος είναι αμελητέος και τα παυσίπονα δίνονται κυρίως για προληπτικούς λόγους. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 10 μέρες. Σε πιο περίπλοκες παθολογίες και επεμβάσεις ο γιατρός δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης για το ασθενή το οποίο περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες. Στόχος του είναι αρχικά να τεθεί ο πόνος υπό έλεγχο, να ενδυναμώσει την περιοχή του ώμου και να αποκαταστήσει το εύρος της κίνησης. Ανάλογα με την πορεία του στη συνέχεια μπορεί να σταματήσει τις ασκήσεις φυσικοθεραπείας και να ακολουθήσει στο σπίτι ένα πρόγραμμα ασκήσεων για την τελική αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προγραμματίζονται και επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον γιατρό, ώστε να παρακολουθεί την πορεία της κατάστασης.

Υπάρχει Κίνδυνος Επιπλοκών Μετά Το Χειρουργείο;

Το ποσοστό των επιπλοκών κατά την αρθροσκόπηση είναι χαμηλό και προλαμβάνονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση πριν τη διαδικασία της επέμβασης ο Χειρουργός σας ενημερώνει για τη διαδικασία αλλά και για πιθανές επιπλοκές. Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία και η ομαλή μετάβαση στη ρουτίνα του ασθενούς εξαρτάται και από τη διάθεση του ασθενούς να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του γιατρού αλλά και από την πείρα, το ταλέντο και την υπευθυνότητα του επιβλέποντος.

Ποιες Παθήσεις Αντιμετωπίζονται με την Αρθροσκόπηση Ώμου;

Αρχόμενη Οστεοαρθρίτιδα ώμου: Στη περίπτωση αυτή οι αρθρικές επιφάνειες φθείρονται είτε λόγω κάποιου τραυματισμού, λοιμώξεων ή φυσικής φθοράς λόγω της ηλικίας. Ο ώμος χάνει την ευελιξία της κίνησής του και ο παθών αισθάνεται πόνο.

Παγωμένος Ώμος: Αίσθηση πόνου και περιορισμένη κίνηση λόγω της ανάπτυξης συμφύσεων στην άρθρωση.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Συσσώρευση ασβεστίου στον τένοντα με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονο πόνο.

Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου: Ο υπερακάνθιος, υπακάνθιος και υποπλάτιος τένοντας υφίστανται ρήξη και αυτό προκαλεί έντονο πόνο και περιορίζει την κίνηση του παθόντα.

Κατάγματα ώμου: Μετά από έντονο τραυματισμό δημιουργείται πόνος στο σημείο αυτό και ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και αστάθεια.

Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης: Ο ασθενής δυσκολεύεται να ανυψώσει το άνω άκρο, αισθάνεται πόνο και η περιοχή είναι πρησμένη.

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου: Ο ασθενής νιώθει πόνο και δυσκαμψία στο άνω τμήμα του ώμου και μπορεί να προκληθεί από αδυναμία στους μυς, μικροτραυματισμούς ή ανωμαλία της άρθρωσης.

Πιεστικές νευροπάθειες άνω άκρου: Στην παθολογία αυτή ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και προκαλείται από τη συμπίεση του υπερπλάτιου νεύρου στην περιοχή της ωμοπλάτης λόγω βάρους στην περιοχή του ώμου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή από τραύμα μετά από πτώση.

Ποιο το Κόστος της Αρθροσκόπησης Ώμου;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή έως πιο σύνθετη επέμβαση. Για να λάβετε μια ακριβή εκτίμηση του κόστους, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν έμπειρο Χειρουργό Ορθοπαιδικό. Κατά την κλινική εξέταση, θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Μην αφήνετε τον πόνο να σας περιορίζει – κάντε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κινητικότητάς σας.

Κλείστε ραντεβού online τώρα για εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

Συχνές Ερωτήσεις για την Αρθροσκόπηση Ώμου

  1. Τι είναι η Αρθροσκόπηση Ώμου;
    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων στην άρθρωση του ώμου.
  2. Ποια είναι η διαδικασία της Αρθροσκόπησης Ώμου;
    Κατά την αρθροσκόπηση, μία μικροκάμερα εισάγεται στο εσωτερικό του ώμου μέσω μίας μικρής τομής, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει και να διορθώνει προβλήματα.
  3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ώμου;
    Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερο πόνο και μικρότερες τομές σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική.
  4. Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση μετά από Αρθροσκόπηση Ώμου;
    Η αποκατάσταση εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης, αλλά συνήθως περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία που διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως μήνες.
  5. Υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση Αρθροσκόπησης Ώμου;
    Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν πιθανότητες επιπλοκών, αλλά η αρθροσκόπηση ώμου έχει γενικά χαμηλό κίνδυνο όταν εκτελείται από έμπειρο χειρουργό.
  6. Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την Αρθροσκόπηση Ώμου;
    Η αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως ρήξεις στροφικού πετάλου, φλεγμονές, ασβεστοποιήσεις και τραυματισμοί αρθρικού χόνδρου.
  7. Ποιο είναι το κόστος της Αρθροσκόπησης Ώμου;
    Το κόστος της αρθροσκόπησης ώμου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της επέμβασης και τη νοσηλεία και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κέντρο και τον χειρουργό.