Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μία συχνή πάθηση των ώμων, η οποία προκαλείται από τη συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου μέσα στη μάζα των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία τοπικής φλεγμονής των τενόντων αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και τη σταθερότητα του άνω άκρου, με αποτέλεσμα μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση.

Εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας 30-60 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυρεοειδοπάθεια.

Αίτια

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Πιθανόν να σχετίζεται με το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης του οιδήματος και της ισχαιμίας που προκαλείται στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στην οξεία φάση είναι:

 • Έντονος πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι τον αυχένα και την πλάτη.
 • Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Έντονος πόνος με την κίνηση του ώμου
 • Περιορισμός του εύρους κίνησης του ώμου
 • Ευαισθησία των τενόντων του ώμου
 • Αδυναμία του άνω άκρου
 • Δυσκαμψία

Διάγνωση

Ο ασθενής με ασβεστοποιό τενοντίτιδα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Χιώτης, αφού λάβει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου, προκειμένου να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα, την παρουσία υγρού καθώς και το μέγεθος και τη θέση της ασβέστωσης. Είναι απαραίτητη η λήψη ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία οφείλονται σε ασβέστωση και όχι σε κάποια άλλη αιτία, όπως σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική τομογραφία.

Συντηρητική Θεραπεία Για Την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αποφόρτιση της άρθρωσης και τροποποίηση των δραστηριοτήτων
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
 • Ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες βιολογικές θεραπείες

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία και ο πόνος δεν υφίεται ή υποτροπιάζει, συστήνεται η χειρουργική αρθροσκοπική επέμβαση (αρθροσκόπηση ώμου) αφαίρεσης των εναποθέσεων του ασβεστίου.

Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση, στην οποία, αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα – το αρθροσκόπιο – εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μίας οπής διαμέτρου 3.5 – 4.5 χιλιοστών. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει με ακρίβεια το ασβέστιο και να ελέγξει την άρθρωση.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και η αποκατάσταση ταχύτατη.

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimally Invasive Surgery). Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην καθημερινότητά του, χωρίς ακινητοποίηση του χεριού.

Επισημαίνεται ότι η επιτυχημένη επέμβαση προϋποθέτει χειρουργό ορθοπαιδικό εξειδικευμένο στην αρθροσκοπική επεμβατική του ώμου και κατάλληλη φυσικοθεραπευτική αγωγή μετεγχειρητικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό “Madame Figaro”, Τεύχος Μαΐου 2022