ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου 1Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Τι Είναι

Η ασβεστοποιος τενοντίτιδα του ωμού αποτελεί μια μορφή τενοντοπάθειας όπου έχουμε την εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του ατροφικοί πετάλου του ωμού. Σε περιόδους κρίσης έχουμε την εμφάνιση πόνου αιφνιδίως μέσα σε λίγες ώρες κυρίως την νύχτα και είναι χαρακτηριστικά πολύ έντονος.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Αίτια Εμφάνισης

Η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι ξεκάθαρο γιατί δημιουργείται. Θεωρείται ότι τα αιτία της είναι πολυπαραγοντικά. Σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ωμού και κυρίως του υπερακανθιου οι τένοντες αυτοί διογκώνονται αυξάνοντας την προστριβή τους στον υπακρωμιακο χώρο. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος κατά τον οποίο η αυξημένη τριβή των τενόντων οδηγεί σε περαιτέρω εναπόθεση αλάτων ασβεστίου και ακόμη μεγαλύτερη φθορά των τενόντων.

Εξάλλου άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται για τις τενοντίτιδες του ωμού μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αλάτων ασβεστίου στον ώμο όπως τα σύνδρομα υπέρχρησης του ωμού, το σύνδρομο πρόσκρουσης του ωμού και ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως θυροειδοπάθεια.

Εμφανίζεται σε ενήλικες ηλικίας 30-60 ετών κυρίως γυναίκες.

ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου 2

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά κυρίως την νύχτα όπου και ξυπνάει τον ασθενή στην περιοχή γύρω από τον ώμο. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ο περιορισμός της κίνησης στην πάσχουσα περιοχή.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Διάγνωση

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό και η σωστή κλινική εξέταση συνήθως θα θέσει την υποψία της συγκεκριμένης πάθησης.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο που είναι οι ακτινογραφίες και υπέρηχος της περιοχής. Η μαγνητική τομογραφία συχνά γίνεται για την εκτίμηση της κατάστασης των μυών και των τενόντων του στροφικού πετάλου καθώς και για την διάγνωση συνοδών βλαβών.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Αντιμετώπιση

Στην οξεία φάση που ο ασθενής πονάει πολύ ο στόχος είναι η ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό γίνεται με:

  • Ανάπαυση
  • Παγοθεραπεία
  • Χρήση μη στεροειδων αντιφλεγμονώδων
  • Φυσικοθεραπείες με ειδικό πρόγραμμα
  • Τοπικές εγχύσεις με κορτικοστεροειδες με τοπικό αναισθητικό.
  • Prp-αιμοπετάλια
  • Έκπλυση υπακρωμιακου χώρου με φυσιολογικό ορό υπό καθοδήγηση με υπέρηχο( Barbotage).

Σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες παρά τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης. Έτσι ο ασθενής αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα που του επηρεάζει την καθημερινότητα του και την ποιότητα ζωής του. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με την αρθροσκόπηση του ωμού.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Πλεονεκτήματα Αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστη επεμβατική μέθοδο η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα αναίμακτα και ανώδυνα για τον ασθενή μέσω μικρών οπών στο δέρμα μόνο μερικών χιλιοστών. Από εκεί εισάγεται μια μικρό κάμερα και εργαλεία πολύ μικρής διαμέτρου και έτσι ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός ελέγχει όλα τα διαμερίσματα του ωμού διορθώνοντας τις βλάβες που υπάρχουν.

Επομένως ο ασθενής έχει πιο γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση ενώ τα ποσοστά επιπλοκών είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με ανοικτά χειρουργεία.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Κόστος

Η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι διαφορετική. Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης, την ποιότητα των υλικών και τον ιατρικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.