ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου 1Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Τι Είναι

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου (υδροξυαπατίτιτη) μέσα στους τένοντες του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου και του υπακανθίου, με αποτέλεσμα την διόγκωση, την αύξηση της πίεσης και τον χημικό ερεθισμό αυτών.

Το ασβέστιο συσσωρεύεται στους τένοντες του ώμου σταδιακά. Μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικό για μεγάλα διαστήματα και μετά απορροφάται πάλι σταδιακά από τον οργανισμό. Στην περίπτωση απορρόφησης που γίνεται αυτόματα στον οργανισμό (αυτοπεριοριζομένη πάθηση) η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο διάστημα (ως 5-10 ετη). Το ασβέστιο αλλάζει σταδιακά μορφή (από σκληρό γίνεται κοκκώδες σαν τριμμένη κιμωλία και μετά ρευστό ως οδοντόκρεμα) και συνοδεύεται από εντονότατο πόνο. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 30-60 ετών και η αιτία του δεν είναι απόλυτα γνωστή. Πιθανόν σχετίζεται με το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης του οιδήματος και της ισχαιμίας που προκαλείται στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Tις περισσότερες φορές είναι κληρονομική. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι εντοπίζονται στον ίδιο ασθενή σε άλλους τένοντες (αχίλλειος, τροχαντήρας ισχίου, αγκώνας).

Το μέγεθος της ασβέστωσης είναι αδιάφορο με την ένταση των συμπτωμάτων (πχ. μεγάλα ασβεστώματα χωρίς άλγος, νέφος ασβεστώματος εντός κρίσης φλεγμονής).

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Διάγνωση

Οι απασβεστώσεις των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου φαίνονται στην ακτινογραφία όταν είναι αρκετά σκληρές (πυκνές) και αρκετά μεγάλες για να απεικονιστούν. Με τη μαγνητική τομογραφία απεικονίζεται η τοπογραφία των ασβεστώσεων, καθώς και η συνοσηρότητα της ανατομικής περιοχής.

ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου 2

Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο προσφιλής εξέταση κατά την οποία εκτός των ασβεστώσεων του τένοντα και των χαρακτηριστικών της, γίνεται η διάγνωση και σε άλλες συνοδείς βλάβες, όπως υπακρωμιακή πρόσκρουση και θυλακίτιδα.

Το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης είναι μια ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση. Είναι ανώδυνο και χαμηλού οικονομικού κόστους και απεικονίζει ακόμη και μικρές εστίες ασβεστίου. Επίσης προσδιορίζει την ακριβή θέση, μέγεθος και σύσταση (σαν κέλυφος, σαν σκόνη ή σαν γάλα). Τέλος, μέσω του υπερηχογραφήματος εκτιμάται η ενεργότητα της κατάστασης και εντοπίζονται μέρος άλλων συνοδών βλαβών της ανατομικής περιοχής του ώμου (κυρίως βλάβες των τενοντίων στοιχείων).

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Θεραπεία

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου αντιμετωπίζεται καταρχήν συντηρητικά, με τα ακόλουθα:

  • Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Φυσικοθεραπεία
  • Υπακρωμιακές εγχύσεις κορτιζόνης
  • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση ασβεστώσεων με πλύση (Barbotage)

Τα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη έχουν συνήθως πολύ περιορισμένη δράση.

Η φυσικοθεραπεία στην οξεία φάση δεν φέρνει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Λόγω του έντονου πόνου, οι μύες της ωμικής ζώνης βρίσκονται σε σπασμό και δεν επιτρέπουν ιδιαίτερους φυσικοθεραπευτικούς χειρισμούς. Οι υπακρωμιακές εγχύσεις κορτιζόνης στον ώμο από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές (με μία ή και με δεύτερη έγχυση).

Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των ασβεστώσεων (Barbotage) είναι μία ελάχιστα παρεμβατική (minimally invasive) τεχνική θεραπείας για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου. Αρχικά γίνεται εντοπισμός των ασβεστώσεων σε τρισδιάστατο επίπεδο και διαδερμική τοποθέτηση μίας βελόνας στο κέντρο της συμπτωματικής ασβέστωσης. Κατόπιν διενεργούνται ειδικοί χειρισμοί κατακερματισμού και ακολούθως η διάλυση με φυσιολογικό ορό, πλύση και αναρρόφηση των ασβεστώσεων.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Αρθροσκοπική Επέμβαση

Η αρθροσκοπική αφαίρεση των ασβεστώσεων αποτελεί την τελευταία επιλογή, όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν αποτύχει. Έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει και το σύνολο της παθολογίας της ανατομικής περιοχής του ώμου.

Πρόκειται για μια ολιγόωρη επέμβαση, στην οποία, αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα – το αρθροσκόπιο – εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μίας οπής διαμέτρου 3.5 – 4.5 χιλιοστών. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να εντοπίσει και να αφαιρέσει με ακρίβεια το ασβέστιο και να ελέγξει την άρθρωση.

Η εντόπιση της ασβέστωσης στο τενόντιο πέταλο του ώμου απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία ειδικά όταν η ασβέστωση είναι εντός του τένοντα και δεν είναι ορατή από την επιφάνεια επισκόπισης. Ο έμπειρος χειρουργός μέσω του προεγχειρητικού σχεδιασμού και τη γνώση της εκεί ανατομίας ανευρίσκει και αφαιρεί με ακρίβεια τις ασβεστώσεις. Στη συνέχεια εφόσον η αφαίρεση της ασβέστωσης αφήσει μεγάλο κενό στο τένοντα γίνεται και συρραφή αυτού, προκειμένου να αποκτήσει την πλήρη λειτουργικότητα μετεγχειρητικά.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και η αποκατάσταση ταχύτατη.

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimally Invasive Surgery). Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

Στη περίπτωση που η ασβέστωση είναι επιφανειακή, τότε η αποκατάσταση είναι ταχύτατη χωρίς νάρθηκες και ελάχιστες φυσικοθεραπείες. Στη περίπτωση όπου η ασβέστωση είναι ευμεγέθης και εντός της μάζας του τένοντα, τότε κατόπιν της αφαίρεσης απαιτείται η συρραφή αυτής, όπου το πρόγραμμα αποκατάστασης διαρκεί περισσότερο.

Επισημαίνεται ότι η επιτυχημένη επέμβαση προϋποθέτει εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπαιδικό στην αρθροσκοπική επεμβατική του ώμου και κατάλληλη φυσικοθεραπευτική αγωγή μετεγχειρητικά εφόσον χρειαστεί.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου – Κόστος Χειρουργείου

Η τιμή για την Αρθροσκόπηση είναι προσιτή. Επειδή, όμως, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων, την πολυπλοκότητας της κατάστασης ή το ιστορικό του ασθενούς για να μάθετε το ολοκληρωμένο κόστος προγραμματίστε ένα ραντεβού σε Χειρουργό Ορθοπεδικό, για να σας εξετάσει, να κάνει τη διάγνωση και να σας ενημερώσει και για το κόστος.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.