Το κότσι στη γυναίκα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα αισθητικό αλλά και λειτουργικό τις περισσότερες φορές.

Για “κότσι” μιλάμε όταν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού έχει χάσει την ευθύτητα του και έχει κλίση προς το δεύτερο δάκτυλο, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί και μία χαρακτηριστική διόγκωση στη βάση και έσω του μεγάλου δακτύλου.

Η πάθηση του βλαισού μεγαδακτύλου μπορεί να είναι κληρονομική ή και επίκτητη.

Από τις επίκτητες αιτίες, η πιο συχνή είναι τα στενά παπούτσια, όπως οι γόβες που πιέζουν τα δάκτυλα του ποδιού με αποτέλεσμα να χάσουν την αρχιτεκτονική τους.

Εκτός από τα στενά υποδήματα, άλλες αιτίες μπορεί να είναι η μυασθένεια, η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί του ποδιού και κατάγματα.

Στην αρχή η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά:

  • Αποφυγή χρήσης στενών υποδημάτων με ψηλά τακούνια και μαλακή σόλα
  • Χρήση ειδικών μεσοδακτύλιων προθεμάτων σιλικόνης
  • Σε φάση κρίσης πόνου, εκτός από την παυσίπονη αγωγή, και χρήση ειδικού νάρθηκα απαγωγής του μεγάλου δακτύλου
  • Ειδικά διαμορφωμένα πέλματα κατόπιν κινηματικής ανάλυσης βάδισης, υπό ιατρική επίβλεψη

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η ποιότητας της ζωής του ασθενούς παραμένει μειωμένη.

Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική αποκατάσταση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και ανάκτηση άριστου επιπέδου δραστηριότητας.

κότσι

Φωτογραφία ασθενούς πριν και αμέσως μετά την επέμβαση

Η διαδικασία της επεμβάσεως δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική περιπατητικός. Με τη χειρουργική αποκατάσταση επιτυγχάνεται η αισθητική αποκατάσταση του ποδιού, η λειτουργικότητά του, καθώς και η ανακοπή της κατάρρευσης της αρχιτεκτονικής του ποδιού, καθότι αργότερα η χειρουργική αποκατάσταση είναι εκτεταμένη και τα αποτελέσματα λιγότερο αποδοτικά.

Για τους προαναφερόμενους λόγους δεν πρέπει να παραμελείται η έναρξη της εμφάνισης του βλαισού μεγαδακτύλου (κότσι), διότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν θεραπευτικά μέτρα, συντηρητικά ή επεμβατικά, τόσο πιο πολλά χρόνια «η ζωή θα στέκεται στο πόδια της».

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο περιοδικό OsteoCare πατώντας ΕΔΩ.