Το εξάρθρημα κλείδας αποτελεί έναν τραυματισμό που πλήττει κυρίως άντρες και συναντάται συχνά σε όσους ασχολούνται με αθλήματα άνωθεν την κεφαλής (overhead activities) όπως τένις, βόλεϊ και ρίψεις.

Μηχανισμός εξαρθρήματος κλείδας

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του περιφερικού άκρου της κλείδας με την προεξοχή της ωμοπλάτης, που λέγεται ακρώμιο. Το ακρώμιο συνδέεται με την κλείδα με τη βοήθεια ισχυρών συνδέσμων. Κατά τη διάρκεια της κάκωσης, οι σύνδεσμοι που προσδίδουν τη σταθερότητα, μπορεί να τραυματιστούν. Εάν υποστούν διάταση, τότε η κάκωση ισοδυναμεί με ένα διάστρεμμα. Εάν υποστούν ρήξη, συμβαίνει το εξάρθρημα ή διάσταση της ακρωμιοκλειδικής.

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Οι κακώσεις 1ου και 2ου βαθμού αντιμετωπίζονται συντηρητικά με παγοθεραπεία, παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ακινητοποίηση του ώμου για λίγες ημέρες. Αντίθετα, στις κακώσεις 3ου, 4ου, 5ου και 6ου βαθμού συνιστάται χειρουργική επέμβαση, αφού οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα τόσο τη δυσλειτουργία της κίνησης του ώμου όσο και το αισθητικό πρόβλημα της ασυμμετρίας.

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του εξαρθρήματος της κλείδας δίνει τη δυνατότητα ανατομικής και δυναμικής ανάταξής, με πλήρη ασφάλεια χωρίς τη δημιουργία μεγάλων και δύσμορφων ουλών, χωρίς την ανάγκη επανεπέμβασης για αφαίρεση υλικών, και χωρίς τον κίνδυνο οστεόλυσης στην κλείδα ή στο ακρώμιο ή μετανάστευσης των υλικών. Η
συγκράτηση της κλείδας έχει χαρακτήρα δυναμικής σταθεροποίησης επιτρέποντας τις μικροκινήσεις της ακρωμιοκλειδικής χωρίς να διαταράσσεται η ανάταξη.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 60 λεπτά με τομές του δέρματος δίκην αρθροσκόπησης. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία με επιστροφή στις καθημερινές βασικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες σε λίγους μήνες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes, τεύχος Οκτωβρίου 2022