Εξάρθρημα Ώμου – Τι Είναι
Ο ώμος αποτελεί ένα ιδιαίτερα λειτουργικό σημείο του σώματος το οποίο αποτελείται από 4 “υποαρθρώσεις” (τη γληνοβραχιόνιο, την ακρωμιοκλειδική, την κλειδοστερινική και τη θωρακοωμοπλατιαία) συμβάλλοντας στην ελεύθερη πραγματοποίηση των κινήσεων. Χάρη σε αυτόν συνδέεται το άνω τμήμα του σώματος με τον υπόλοιπο κορμό.
Τα οστά που αποτελούν την γληνοβραχιόνιο άρθρωση, όπως είναι η ιατρική ορολογία του ώμου, είναι η κεφαλή του βραχιονίου, η ωμογλήνη της ωμοπλάτης και η κλείδα.
Το Εξάρθρημα Ώμου είναι η κάκωση που γίνεται στους συνδέσμους, στους μυς και στον θύλακα της άρθρωσης. Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλή του βραχιονίου οστού μετατοπίζεται πρόσθια ή οπίσθια από την ωμογλήνη.
Συνήθως τα Εξαρθρήματα Ώμου είναι πρόσθια, και λιγότερο οπίσθια ή και μασχαλιαία. Ο παράγοντας που καθορίζει το είδος του εξαρθρήματος είναι η κατεύθυνση της βίας που ασκήθηκε στο κεντρικό οστό τη στιγμή της παρεκτόπισης.
Εξάρθρωση Ώμου – Αίτια
Η πάθηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίπονη για το άτομο καθώς προκαλεί έντονο πόνο, αδυναμία σε συγκεκριμένες θέσεις της άρθρωσης κατά την ολοκλήρωση της κίνησης, μούδιασμα ή ακόμα και παραμόρφωση της άρθρωσης. Οι ασθενείς είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους με τις συνθήκες αυτές.
Η παθολογία αυτή συνήθως προκαλείται από βίαιη πτώση, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί όταν το άτομο συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες ή έχει εμπλακεί σε τροχαίο. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προέλθει και από κακώσεις χωρίς να έχει γίνει με μεγάλη ένταση σε ασθενείς που παρουσιάζουν χαλαρό συνδετικό ιστό και υπερκινητικότητα της άρθρωσης του ώμου.
Το κλασικό πρόσθιο εξάρθρημα γίνεται συνήθως από πτώση με το χέρι ανοιχτό στα πλάγια και σε θέση έξω στροφής. Μετά τα 50, με το πρόσθιο εξάρθρημα ώμου συνήθως παρουσιάζεται και ρήξη των τενόντων των μυών του στροφικού πετάλου.
Ο ασθενής κατόπιν της βίαιης κάκωσης του ώμου νιώθει έντονο πόνο και “κλείδωμα” του ώμου με αδυναμία οποιασδήποτε κίνησης. Συνήθως κατόπιν ιατρικής παρέμβασης, γίνεται ανάταξη του εξαρθρήματος και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του κατόπιν εβδομάδος. Τα συμπτώματα που θα ακολουθήσουν είναι η αστάθεια του ώμου.
Εξάρθρωση Ώμου – Συμπτώματα
Ο ασθενής νιώθει αστάθεια του ώμου, έντονο πόνο και μούδιασμα ή την αίσθηση αστάθειας όταν το χέρι έχει ανοδική τάση ή ανάπτυξη οιδήματος ή ακόμη και εκχυμώσεις και έχει επεισόδια υπεξαρθρημάτων και εξαρθρημάτων (καθ’ έξιν εξαρθρήματα). Ο ασθενής χάνει την ποιότητα της ζωής που είχε, λόγω του νυχτερινού πόνου σε περίπτωση που ακουμπήσει στο τραυματισμένο σημείο, με αποτέλεσμα να διακόπτει τη νυχτερινή του κατάκλιση. Αν παρατηρείτε τα παραπάνω, επισκεφθείτε έναν Χειρουργό Ορθοπαιδικό για να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να κάνει μία ασφαλή διάγνωση.
Εξάρθρωση Ώμου – Διάγνωση
Για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν Χειρουργό Ορθοπαιδικό που διαθέτει την πείρα και την κατάρτιση. Η αρχική και έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδους σημασίας για την ομαλή πορεία της υγείας σας.
Ο ασθενής δίνει πλήρες ιατρικό ιστορικό στο γιατρό και στη συνέχεια, ο τελευταίος προχωρά σε κλινική εξέταση της κατάστασης.
Σε περίπτωση που το θεωρήσει απαραίτητο, για να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία. Με τα ευρήματά της θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση της κλινική εξέτασης. Πολλές φορές συμπληρωματικά ο γιατρός ζητά και επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
Με αυτό τον τρόπο αποκλείει κάθε περιθώριο εσφαλμένης διάγνωσης και εξασφαλίζει την εγκυρότητά της, εκμηδενίζοντας κάθε πιθανότητα λάθους. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, ενημερώνει τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση του τραυματισμού.
Εξάρθρημα Ώμου – Θεραπεία
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο γιατρός αφού κάνει τη διάγνωση, ενημερώνει τον ασθενή για την πορεία που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του Εξαρθρήματος Ώμου. Το πρωτόκολλο αποθεραπείας είναι ανάλογο της ηλικίας του ασθενή και των λοιπών ανατομικών βλαβών στην άρθρωση, καθώς και του αριθμού των εξαρθρημάτων όπου είχαν προηγηθεί.
Αν αποφασιστεί συντηρητική θεραπεία:
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Στο πλαίσιο για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και της ενδυνάμωσης των μυών, θα χρειαστεί να κάνετε μία σειρά από ασκήσεις φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας.
Επίσης, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον επιβλέποντα ιατρό, ώστε να παρακολουθεί από κοντά την πορεία της κατάστασής σας και κατά πόσο βελτιώνεται.
Η συντηρητική αγωγή προβλέπεται περισσότερο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Σε νεαρά άτομα, και ειδικά σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, προτείνεται Χειρουργική επέμβαση με Αρθροσκόπηση.
Εξάρθρωση Ώμου – Χειρουργείο
Μαζί, ο ασθενής με τον Χειρουργό, θα αποφασίσουν για την επέμβαση. Η σύγχρονη ιατρική προτείνει την Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο της Αρθροσκόπησης. Πρόκειται για μία ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο η οποία προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα με γρήγορο χρόνο αποκατάστασης.
Ο Χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή στην οποία εισέρχεται μία μικροκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα μόνιτορ. Από εκεί, ο Χειρουργός έχει εικόνα της κάκωσης και δημιουργεί μία δεύτερη οπή για να εισέλθουν αρθροσκοπικά μικροεργαλεία και να γίνει η αποκατάσταση της βλάβης.
Επειδή ακριβώς οι τομές είναι ελαχίστων χιλιοστών, δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος και το αποτέλεσμα είναι αισθητικά άρτιο. Ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι μικρός και η αποκατάσταση σχετικά γρήγορη.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της Αρθροσκόπησης είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό επιπλοκών από τις όποιες λοιμώξεις.
Εξάρθρωση Ώμου – Διαδικασία Χειρουργείου
Η αρθροσκόπηση δεν απαιτεί διαμονή του χειρουργηθέντος στην κλινική. Συνήθως εντός της ημέρας επιστρέφει στο σπίτι του. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει 24ωρη νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.
Ο ασθενής φορά ανάρτηση για 1-2 εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-14 ημέρες.
Είναι σημαντικό να προσέχει το σημείο της επέμβασης και να το προστατεύει από το νερό.
Στη συνέχεια ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας, ώστε να ανακτήσει το εύρος κίνησης και να δυναμώσει τους μυς.
Εξάρθρωση Ώμου – Κόστος Επέμβασης
Η Αρθροσκόπηση αποτελεί μία προσιτή επιλογή. Επειδή όμως κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετική ένταση στα συμπτώματα και έχει διαφορετικό ιστορικό, με άλλα λόγια κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, ο γιατρός θα πρέπει να σας εξετάσει εξατομικευμένα για να πραγματοποιήσει διάγνωση και να σας ενημερώσει εν συνεχεία με ασφάλεια για την τιμή της Αρθροσκόπησης.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.