Ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow), ή επικονδυλίτιδα του αγκώνα όπως είναι ο επιστημονικός όρος, παραμονεύει για όλους τους επίδοξους Alcazar ή Medvedev, ακόμα και αν το επίπεδό σας δεν είναι το αντίστοιχο.

Τι είναι η επικονδυλίτιδα του αγκώνα;

Πρόκειται μία επώδυνη πάθηση υπέρχρησης των χεριών, που προκύπτει εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή επαναλαμβανόμενης άρσης βάρους.

Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα 30 έως 50 ετών, και δη σε:

  • Αθλητές τένις, γκολφ, ρίπτες κολυμβητές, αθλητές ξιφασκίας κ.λπ.
  • Άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία με ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων όπως υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, μάγειρες καθώς και άτομα που πληκτρολογούν πολλές ώρες στον υπολογιστή.

Υπάρχει επίσης η ιδιοπαθής επικονδυλίτιδα, δηλαδή περιπτώσεις που κάποιος εμφανίζει τη νόσο χωρίς να είναι αθλητής ή να ασκεί χειρωνακτική εργασία.

Υπάρχουν δύο είδη επικονδυλίτιδας ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της: η έσω, στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και η έξω, στην εξωτερική πλευρά. Η έξω επικονδυλίτιδα, γνωστή και ως αγκώνας των τενιστών (tennis elbow), είναι αυτή που θα εξετάσουμε παρακάτω.

Αιτίες

Ειδικά για όσους παίζουν τένις, ή στην περίπτωσή μας ρακέτες, ο τραυματισμός συμβαίνει όταν επιβαρύνονται οι εκτείνοντες μύες του καρπού, οι μύες δηλαδή που τον κινούν προς τα πίσω. Η αιτία συνήθως είναι η κακή τεχνική και η λάθος λαβή της ρακέτας.

Συνήθως εμφανίζεται σταδιακά και ο ασθενής δεν δίνει τη δέουσα προσοχή. Η συνεχόμενη επιβάρυνση όμως, επιδεινώνει ραγδαία τα συμπτώματα και τότε απαιτείται η εκτίμηση από ορθοπαιδικό.

Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος που εντοπίζεται στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα, ακριβώς στο σημείο πρόσφυσης των τενόντων και μπορεί να αντανακλά σε όλο τον πήχη μέχρι τον καρπό ή ακόμα και τα δάχτυλα.

Ο πόνος αρχικά αναπαράγεται μόνο με την πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, αργότερα εμφανίζεται και κατά την κίνηση του χεριού, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια είναι έντονος ακόμα και σε ηρεμία.

Αν η φλεγμονή παραμείνει χωρίς θεραπεία, επηρεάζεται η δύναμη των μυών της περιοχής, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα άρσης και συγκράτησης ακόμα και ελαφρών αντικειμένων.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως μέσω της κλινικής εξέτασης. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή μία ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία του αγκώνα.

Θεραπεία

Σε πρώτη φάση είναι πολύ σημαντική η αποφόρτιση του χεριού. Επίσης χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ ο ασθενής ξεκινά εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με σκοπό τη διάταση και ενδυνάμωση των μυών της περιοχής. Συνδυαστικά, γίνεται εφαρμογή πάγου με ειδικές παγοκύστες, 3-4 φορές την ημέρα επί 15 λεπτά την κάθε φορά.

Ο φυσικοθεραπευτής με διάφορα μέσα και κυρίως με τον κρουστικό υπέρηχο (shock wave therapy) και χειρομαλάξεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της επούλωσης των τενόντων.

Στους τενίστες ειδικά, απαιτείται συχνά η αλλαγή του τρόπου λαβής της ρακέτας, καθώς επίσης και η προσωρινή αλλαγή του μοντέλου προπόνησης, έτσι ώστε να μεταβληθεί ο τρόπος καταπόνησης του χεριού.

Η χρήση ενός ειδικού νάρθηκα για την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι παρατηρούν ύφεση των συμπτωμάτων, υπάρχουν όμως και άλλοι στους οποίους ο πόνος επιδεινώνεται.

Εξαιρετικά αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί η έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP – Αίμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια). Η χορήγηση 2-3 ενέσεων PRP τοπικά οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ύφεση των συμπτωμάτων.

Αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα μετά από 6 μήνες παραμένουν ή επιδεινώνονται, η πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά μέσω ελάχιστα επεμβατικά τεχνικών δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

Πώς θα αποφύγεις τον αγκώνα του τενίστα;

Το κλειδί για την πρόληψη αποτελεί η αποφυγή της υπέρχρησης. Επίσης είναι σημαντικό να σταματάς το παιχνίδι κάθε φορά που αισθάνεσαι πόνο στον αγκώνα.

Η βελτίωση της τεχνικής είναι απαραίτητη, καθώς και η σωστή προετοιμασία:

  • Προθέρμανση
  • Σωστή επιλογή ρακέτας
  • Μυϊκή ενδυνάμωση της γύρω περιοχής
  • Σταδιακή φόρτιση με τον κατάλληλο χρόνο προσαρμογής