Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Τι Είναι

Το κάταγμα εγγύς βραχιονίου μπορεί να προκληθεί μετά από τροχαίο ατύχημα ή πτώση, με τεταμένο το άνω άκρο ή πλήξη επί του ώμου. Η οστεοπόρωση μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην πρόκληση αυτού του κατάγματος σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.

κάταγμα άνω τριτημορίου 1

Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Συμπτώματα

  • Έντονος πόνος στον ώμο
  • Αδυναμία χρήσης του άνω άκρου
  • Οίδημα
  • Αιμάτωμα
  • Παραμόρφωση
  • Πιθανή υπαισθησία

Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με την απλή ακτινογραφία ώμου σε έσω και έξω στροφή. Η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία αποτυπώνει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια το μοτίβο του κατάγματος και επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό πιο ασφαλή διάγνωση αλλά και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Θεραπεία

Ο ιατρός αξιολογεί κάθε κατάσταση ξεχωριστά συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η ποιότητα των οστών, η ηλικία ή κατά πόσο ο ασθενής είναι συνεργάσιμος. Μπορεί να προτείνει συντηρητική θεραπεία, όταν το επιτρέπει η βαρύτητα και ο βαθμός παρεκτόπισης του κατάγματος.
Κατά τη συντηρητική αντιμετώπιση, ο ώμος ακινητοποιείται για 2 έως 4 εβδομάδες με ανάρτηση ώμου τριών σημείων. Στη συνέχεια ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, που περιλαμβάνει παθητική και στη συνέχεια ενεργητική κινητοποίηση.
Κατόπιν επαναξιολόγησης της κατάστασης, η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς και το είδος του κατάγματος χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, αυτό μπορεί να γίνει με:

  • Ανοικτή Ανάταξη Εσωτερική Οστεοσύνθεση: Ανάταξη του κατάγματος και τοποθέτηση πλάκας- βιδών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και τοποθετείται σε ημικαθιστή θέση. Η αντιμετώπιση αυτή επιλέγεται για ασθενείς μικρότερης ηλικίας ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος. Σε αυτή την περίπτωση πιθανή επιπλοκή αποτελεί η οστεονέκρωση της βραχιόνιας κεφαλής.
  • Ημιαρθροπλαστική: Αντικατάσταση της κεφαλής του βραχιονίου στις περιπτώσεις που αυτή παρουσιάζει μεγάλη συντριβή ή παρεκτόπιση. Βασική προϋπόθεση είναι η ανεύρεση και η προετοιμασία των βραχιονίων ογκωμάτων πάνω στα οποία προσκολλώνται οι μύες του στροφικού πετάλου. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και τοποθετείται σε ημικαθιστή θέση.
  • Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική: Στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται η αντικατάσταση τόσο της βραχιόνιας κεφαλής όσο και της ωμογλήνης. Επιλέγεται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς εμφανίζει καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα από την ημιαρθροπλαστική αν λάβουμε υπόψη την εκφύλιση του τενοντίου πετάλου.

κάταγμα άνω τριτημορίου 2

Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Χρόνος Αποθεραπείας

Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται κάθε φορά από την κατάσταση του ασθενούς.
Μετά το χειρουργείο ο ιατρός συστήνει φυσικοθεραπείες για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης.

Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Κόστος

Για να λάβετε μία εκτίμηση του κόστους, καλό θα είναι προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού με έναν εξειδικευμένο ιατρό.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε τη δική σας εξατομικευμένη διάγνωση.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!