Η νανοσκόπηση είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διάγνωση και διαχείριση ενδαρθρικών βλαβών, αλλά και τενόντων. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο γόνατο και τον ώμο, ενώ στις άλλες αρθρώσεις, όπως στον καρπό, το ισχίο, τον αστράγαλο, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιο πρόσφατα.
Ο αρχικός ρόλος της ήταν διαγνωστικός, δίνοντας συχνά πιο ακριβή αποτελέσματα από τη μαγνητική τομογραφία. Συγκεκριμένα, η νανοσκόπηση έχει ευαισθησία και ακρίβεια 86% και 91%, αντίστοιχα, στη διάγνωση ρήξεων συνδέσμων και μηνίσκων. Επίσης, προτιμάται για την εύρεση του βαθμού της οστεοαρθρίτιδας ή τη βλάβη του αρθρικού χόνδρου.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο, εφόσον ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός διαθέτει νανοσκόπιο, ενώ αποτελεί προτιμότερη εξέταση έναντι της μαγνητικής τομογραφία για ασθενείς με κλειστοφοβία, νοσογόνο παχυσαρκία ή/ και εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες και μεταλλικά εμφυτεύματα.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει και τις επεμβατικές θεραπευτικές δυνατότητές της, αντικαθιστώντας όλο και περισσότερο τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, και προσφέροντας ταχύτερη ανάρρωση συγκριτικά με τη συμβατική χειρουργική.
Το φορητό νανοσκόπιο αποτελείται από μία βελόνα με ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός. Χάρη στη νέα τεχνολογία που διαθέτει, προσφέρει μία ισχυρή προοπτική, επιτρέποντας στο χειρουργό να βλέπει στο εσωτερικό της άρθρωσης και να μπορεί να παρέχει άμεση διάγνωση.Τα δε ευρήματα αποθηκεύονται σε μορφή εικόνας ή βίντεο, προκειμένου να δοθούν στον ασθενή.
Ενδείξεις Νανοσκόπησης
Η νανοσκόπηση ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
Ασθενείς που δεν μπορούν να προβούν σε μαγνητική τομογραφία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, με συγκεκριμένη παθολογία.
- Ενδαρθρικές παθήσεις, όπως βλάβες μηνίσκων, ρήξη προσθίου/ οπισθίου χιαστού συνδέσμου, οστεοχόνδρινες βλάβες, κ.λπ.
- Ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, στο πλαίσιο προεγχειρητικού προγραμματισμού/ σχεδιασμού.
- Ασθενείς με παθήσεις αρθρικού χόνδρου στο πλαίσιο προεγχειρητικού προγραμματισμού/ σχεδιασμού, αναλύοντας το μέγεθος, το βάθος και τη σοβαρότητα της βλάβης.
- Έγχυση βιολογικών παραγόντων κάτω από άμεση επισκόπηση, στοχευμένα στην περιοχή της βλάβης επιτρέποντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
- Παρακέντηση άρθρωσης, με πλεονέκτημα σε σχέση με απλή παρακέντηση την άμεση επισκόπηση, λήψη βιοψιών.
- Υπάρχουσα αρνητική μαγνητική τομογραφία αλλά συνεχόμενος πόνος της άρθρωσης.
- Μετεγχειρητική εκτίμηση ασθενή.
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Madame Figaro, τευχός Μαΐου 2023