Παγωμένος Ώμος ή Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου – Τι Είναι

Η ωμική ζώνη αποτελείται από την κλείδα και την ωμοπλάτη που συνδεόνται με το θωρακικό τοίχωμα και το εγγύς πέρας του βραχιονίου που αρθρώνεται με την ωμοπλάτη, ενώ ρυθμίζει την ομαλή πραγματοποίηση των κινήσεων στο σημείο αυτό.

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται μία μείζονα άρθρωση, τη γληνοβραχιόνια άρθρωση και αρκετές ελλάσσονες αρθρώσεις, οι οποίες είναι η στερνοκλειδική, η ακρωμιοκλειδική και η ωμοπλατοθωρακική άρθρωση.

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα ώμου ανέφερεται σε φλεγμονή και ίνωση, η οποία προσβάλλει τον αρθρικό θύλακο του διαστήματος των στροφέων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συμφύσεων, δηλαδή την προσκόλληση του θυλάκου σε παρακείμενους ιστούς.

Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να αισθάνεται πόνο στην περιοχή και δυσκαμψία, με συνέπεια να μην μπορεί να πραγματοποιήσει όλο το εύρος της κίνησής του λόγω των συμφύσεων που δημιουργούνται στη γληνοβραχιόνια άρθρωση.

Ο Παγωμένος Ώμος ή Συμφυτική Θυλακίτιδα αναπτύσσεται σε 3 στάδια:

1ο   Ο πόνος εκδηλώνεται κατά τις κινήσεις και σταδιακά αυξάνεται. Μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται μετά από μικροτραυματισμό στον ώμο.

2ο  Στο στάδιο αυτό η δυσκαμψία περιορίζει τις δραστηριότητες του ατόμου.

3ο  Στο τρίτο και τελικό στάδιο, μετά από πολλούς μήνες έως έτη, ο πόνος και η δυσκαμψία υποχωρούν. Ο ώμος ανακτά το εύρος της κίνησής του και ο ασθενής δε νιώθει πλέον κάποια ενόχληση. Το φυσιολογικό εύρος κίνησης επανέρεχεται μετά από 4 μήνες έως και 3 έτη.

Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου (Παγωμένος Ώμος) – Αίτια

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο του Παγωμένου Ώμου, αισθάνονται έντονο και οξύ πόνο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν κινήσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Ιδιαίτερα περιορίζεται η έξω στροφή του ώμου. Ο λειτουργικός περιορισμός έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχολογία του ατόμου λόγω της αλλαγής στην ποιότητα ζωής.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εντοπίσει ακόμα τα ακριβή αίτια που οδηγούν στη φλεγμονή αυτή. Ωστόσο, τα αίτια μπορεί να διακριθούν σε πρωτοπαθή και δευτερογενή.

Η νόσος ως επί το πλείστον είναι ιδιοπαθής. Τα πρωτοπαθή αίτια δεν είναι γνωστά, ενώ τα δευτεροπαθή περιλαμβάνουν κυρίως το σακχαρώση διαβήτη και τη θυρεοειδοπάθεια, τον τραυματισμό περιοχή του ώμου και το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.

Ένα ακόμα αίτιο μπορεί να είναι η παρατεταμένη ακινητοποίηση του ώμου μετά από επέμβαση ή τραυματισμό.

Παγωμένος Ώμος – Συμπτώματα

Ο ασθενής αισθάνεται οξύ πόνο στον περιοχή του ώμου κατά την κίνηση και παρουσιάζει δυσκαμψία. Δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει ακόμα και βασικές κινήσεις, όπως οι οικιακές εργασίες, η άρση βάρους, η μεταφορά αντικειμένων και η ένδυση.

Παγωμένος Ώμος – Διάγνωση

Οι παθήσεις του ώμου έχουν γενικά παρόμοια συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος και η δυσκαμψία. Η σωστή διάγνωση είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς με βάση αυτή ο Ορθοπεδικός Χειρουργός μπορεί να προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο για την αποτελεσματική αποκατάσταση της πάθησης αυτής.

Κατόπιν επιλογής του Ορθοπαιδικού που εσείς εμπιστεύεστε, προγραμματίστε την επίσκεψή σας. Αρχικά ο ιατρός λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια προχωρά σε κλινική εξέταση της κατάστασής σας.

Σας τοποθετεί με συγκεκριμένο τρόπο στο ασφαλές περιβάλλον του ιατρείου και προχωρά σε φυσική εξέταση.
Αν τα ευρήματά από τη φυσική εξέταση δεν επαρκούν, μπορεί να ζητηθεί ειπλέον ακτινολογικός έλεγχος, που θα αναδείξει λεπτομέρειες στα οστά, ώστε ο ιατρός να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πάθηση σας.

Αν πάλι χρειάζεται παραπάνω εξετάσεις, παραπέμπει τον ασθενή σε μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Έτσι, αποκλείει κάθε περιθώριο λάθους και διασταυρώνει τα ευρήματα από κάθε στάδιο της εξέτασης που έχει πραγματοποιήσει. Με αυτό τον τρόπο προσφέρει μια αξιόπιστη γνωμάτευση, ενημερώνει τον ασθενή και συζητά μαζί του εξατομικευμένα για το καλύτερο πλάνο αποκατάστασής του, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει είτε συντηρητική θεραπεία είτε χειρουργική αντιμετώπιση είτε συνδυασμό των παραπάνω.

Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου – Θεραπεία

Εφόσον ο ασθενής διαγνωσθεί με την πάθηση αυτή, ο ιατρός συνήθως προτείνει αρχικά συντηρητική θεραπεία. Ο ασθενής οφείλει να ξεκουράζει τον ώμο του και να απέχει από αθλητικές δραστηριότητες. Η παγοθεραπεία είναι επίσης βοηθητική. Ο Ορθοπεδικός μπορεί επίσης να χορηγήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή να πραγματοποιήσει εγχύσεις κορτιζόνης.

Όλο και περισσότερο έδαφος κατακτά τελευταία η αυτόλογη θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) με τη χορήγηση αυξητικών παραγόντων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η φυσικοθεραπεία. Οι ασκήσεις με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή είναι βασικό βήμα στην αποκατάσταση σας, για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση των μυών της ωμοπλάτης και του στροφικού πετάλου.

Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου – Χειρουργείο

Η χειρουργική αποκατάσταση του Παγωμένου Ώμου επιτυγχάνεται με την Αρθροσκόπηση Ώμου. Πρόκειται για μια Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο με ελάχιστο πόνο και ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό επιπλοκών για τον ασθενή. Ο γιατρός αποκτά ξεκάθαρη εικόνα του ώμου μέσα από το μόνιτορ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη μικροκάμερα που εισέρχεται στην άρθρωση του ώμου μέσω μιας πολύ μικρής οπής. Στη συνέχεια ο Χειρουργός πραγματοποιεί επιπλέον μικρές τομές από όπου εισέρχονται τα ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία του για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του την ίδια μέρα, με ανάρτηση ώμου τριών σημείων, εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι η πορεία της κατάστασης του ασθενούς είναι ομαλή. Ο ιατρός ενημερώνει αναλυτικά τον ασθενή για όσα θα πρέπει να κάνει στο πλαίσο της αποκατάστασής του μετά την επέμβαση. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός, ώστε να διατηρεί το σημείο της επέμβασης στεγνό και καθαρό, όπως και να προγραμματίζει τις επισκέψεις στον Χειρουργό ώστε να αξιολογεί τη μετεγχειρητική του πορεία.

Ασκήσεις φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας, επιτηρούμενες από ειδικό αποτελούν βασικό κομμάτι της όλης διαδικασίας για την ανάκτηση του εύρους της κίνησης. Όσο για το κόστος, πρόκειται για μια επέμβαση με προσιτή τιμή. Για να μάθετε το ακριβές κόστος επισκεφθείτε τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, ώστε να σας εξετάσει και να σας ενημερώσει για το κόστος εξατομικευμένα, με βάση αποκλειστικά τη δική σας περίπτωση.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!