Ρήξη Μηνίσκου – Τι Είναι

Οι μηνίσκοι είναι δύο ημικυκλικοί, ινοχόνδρινοι δίσκοι που βρίσκονται ανάμεσα στους μηριαίους και κνημιαίους κονδύλους. Οι μηνίσκοι έχουν σημαντικό ρόλο στην εμβιομηχανική του γόνατος, καθώς αυξάνουν την επιφάνεια ενώ μειώνουν τις δυνάμεις επαφής και συμβάλλουν στη σταθερότητα του γόνατος. Επιπλέον παίζουν ρόλο στη λίπανση, στην επαλληλία και στη χονδροπροστασία της άρθρωσης.

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι οξεία ή εκφυλιστικής αιτιολογίας. Η ρήξη μηνίσκου σε ένα νέο άτομο που αθλείται είναι πιθανότερο να οφείλεται σε οξύ τραυματισμό, συνήθως σε στροφική κάκωση, ενώ σε ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να οφείλεται σε εκφύλιση. Επιπλέον η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι κάθετη επιμήκης, οριζόντια, λοξή, ακτινωτή ή σύνθετη, ενώ πιο συχνά παρατηρείται στον έσω μηνίσκο.

ρήξη μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου – Συμπτώματα

Ανάλογα με το είδος της ρήξης υπάρχουν και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Στην οξεία ρήξη μηνίσκου ο ασθενής νιώθει:

  • Έντονο και οξύ πόνο
  • Οιδηματώδες, θερμό γόνατος
  • Μηχανικό εμπόδιο στην κάμψή ή στην έκταση του γόνατος

Στην εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου τα συμπτώματα είναι παρόμοια χωρίς να παρουσιάζουν την ίδια ένταση.

Ρήξη Μηνίσκου – Διάγνωση

Ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον ασθενή και στη συνέχεια πραγματοποιεί κλινική εξέταση. Η διάγνωση γίνεται με ακρίβεια κατόπιν μαγνητικής τομογραφίας.

Ρήξη Μηνίσκου – Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του τραυματισμού εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της ρήξης, η ηλικία του ασθενούς, ο τρόπος ζωής ή το σημείο όπου έχει συμβεί η ρήξη.

Συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία και στην περίπτωση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου ακολουθείται συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Παγοθεραπεία
  • Ανάρροπη θέση του κάτω άκρου
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα
  • Αποχή από αθλητικές δραστηριότητες
  • Φυσιοθεραπεία για την ενδυνάμωση του τετρακεφάλου και την ανάκτηση του εύρους κίνησης

Η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς και σε αθλητές προς αποκατάσταση του εύρους κίνησης.

Σήμερα, η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με Αρθροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει:

  • Μερική μηνισκεκτομή: Πραγματοποιούνται δύο μικροσκοπικές οπές στο γόνατο και ο χειρουργός αφαιρεί με ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία το κατεστραμμένο κομμάτι μηνίσκου.
  • Συρραφή του μηνίσκου: Στη περίπτωση αυτή υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και συνήθως επιλέγεται στις περιπτώσεις όπου η βλάβη είναι μεγάλη.

Ρήξη Μηνίσκου – Αποκατάσταση

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξετάζεται ανάλογα με το είδος της ρήξης, τη θεραπεία που επιλέγεται, την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς.

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες.

Στην περίπτωση της μερικής μηνισκεκτομής, η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει 4-5 εβδομάδες μετεγχειρητικά έως την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Σε αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πλήρη αποκατάσταση, το οποίο μπορεί να είναι 10-12 εβδομάδες.

Ρήξη Μηνίσκου – Κόστος

Ο γιατρός μετά την εξέταση θα σας προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης και σε κάθε περίπτωση θα σας εξηγήσει τη διαδικασία.

Το κόστος είναι προσιτό και μπορείτε να επιλέξετε από κοινού με τον γιατρό σας την κατάλληλη μέθοδο.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό.