Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Τι Είναι
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος έχει σημασία για τη στροφική σταθερότητα του γόνατος. Η κάκωση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί τη συχνότερη από τις κακώσεις του γόνατος που απαιτούν συνδεσμική ανακατασκευή. Την συναντάμε συχνά σε αθλητές καθώς λόγω της έντονης προπόνησης μπορεί να τραυματιστούν στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Συμπτώματα
Η κάκωση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εκδηλώνεται ως οξεία αστάθεια του γόνατος, συχνά ως αποτέλεσμα απότομης επιβράδυνσης και στροφής. Ο ασθενής παραπονείται για έντονο πόνο με συνοδό οίδημα και δυσκολία στη βάδιση.
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Διάγνωση
Αρχικά πραγματοποιείται κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό χειρουργό. Στη συνέχεια ο ίδιος μπορεί να συστήσει ακτινογραφία ή/ και μαγνητική τομογραφία για να διερευνήσει την πιθανή κάκωση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Θεραπεία
Αρχικά ο γιατρός προτείνει τη συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, περίδεση και ανάρροπη θέση του σκέλους. Στη συνέχεια, ο γιατρός συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες όπως την ηλικία, την κατάσταση του ασθενούς και τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του αποφασίζει αν ο ασθενής χρειάζεται να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση ή όχι. Για παράδειγμα, αν ο ασθενής είναι σε πιο προχωρημένη ηλικία και ο τρόπος ζωής του δεν απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να μην προτείνει χειρουργική επέμβαση. Σε πιο μικρές ηλικίες όμως και σε αθλητές συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη Συνδεσμοπλαστική του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, κατά την οποία χρησιμοποιείται μόσχευμα του ασθενούς.
Στόχος είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας.
Στις μέρες μας για την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χρησιμοποιείται η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της Αρθροσκόπησης, η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Αποκατάσταση
Αυτό εξαρτάται από το είδος της θεραπείας, αν δηλαδή είναι συντηρητική ή χειρουργική. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, με βάση τη βαρύτητα της κάκωσης και τις καθημερινές του ανάγκες, ώστε ο γιατρός να κρίνει πότε ο ασθενής θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.
Όταν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε αρθροσκόπηση και βρίσκεται στη φάση μετεγχειρητικής αποκατάστασης, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένης της αθλητικής δραστηριότητας. Το μέσο χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι 6 μήνες.
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Κόστος
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αρκετούς παράγοντες, όπως η ένταση των συμπτωμάτων, η ηλικία και ο τρόπος ζωής του ασθενούς, ώστε να αποφασίσουμε για την κατάλληλη θεραπεία. Επομένως, το κόστος διαμορφώνεται με βάση τους ανωτέρω παράγοντες.
Πραγματοποιήστε το δικό σας ραντεβού για να λάβετε μια εξατομικευμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασής σας.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό.