Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Τι Είναι

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μία παχιά ταινία, η οποία ξεκινάει από τη λαγόνια ακρολοφία και καταλήγει στην εγγύς επιφάνεια της κνήμης. Η τριβή του περιφερικού τμήματος της ταινίας πάνω στον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής, που είναι γνωστή ως σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας ή αλλιώς «το γόνατο του δρομέα».

σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Αίτια

Πρόκειται για μια παθολογία που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε αθλητές και δρομείς ή ποδηλάτες λόγω της έντασης της προπόνησής τους.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Η ανισοσκελία
  • Η αδυναμία των μυών του ισχίου
  • Η αυξημένη τάση στη λαγονοκνημιαία ταινία λόγω του υπερβολικού πρηνισμού του άκρου ποδός
  • Η προϋπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος, συνήθως μετά από τρέξιμο ή κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται και κατά την ανάπαυση.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Διάγνωση

Ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέταση. Για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, μπορεί να ζητήσει επιπλέον μαγνητική τομογραφία.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ξεκινάει με τη συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Παγοθεραπεία
  • Έγχυση στεροειδών
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρκάκων
  • Φυσικοθεραπεία
  • PRP

Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται αίμα από τον ασθενή, το οποίο εισάγεται σε μια ειδική συσκευή φυγοκέτρησης, ώστε ο γιατρός να προχωρήσει σε έγχυση του αίματος που είναι πλούσιο σε αιμοπέταλια στο τραυματισμένο σημείο για τη μείωση της φλεγμονής και την αποκατάσταση της βλάβης.

Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ακολουθεί η χειρορυγική διατομή του οπίσθιου τμήματος της λαγονοκνημιαίας ταινίας που έρχεται σε επαφή με τον έξω μηριαίο επικόνδυλο.

Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού και κατόπιν δικής του σύστασης μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές δραστηριότητες. Το μέσο χρονικό διάστημα επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες είναι 30 ημέρες.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Ασκήσεις

Ο φυσικοεραπευτής θα σας συστήσει τις κατάλληλες ασκήσεις με βάση τη δική σας περίπτωση.

Είναι καλό να τις ακολουθείτε με ακρίβεια για να μην προκαλέσετε επιπλέον βλάβη. Συνήθως, προτείνονται η χρήση foam roller ώστε να εφαρμόζεται μασάζ στην περιοχή και συνοδές διατάσεις με λάστιχα.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Κόστος

Το κόστος για τη θεραπεία και την αποκατάσταση είναι προσιτό. Κατά την επίσκεψή σας ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τις επιλογές που έχετε και τη διαδικασία ανά περίπτωση καθώς και για το πλήρες κόστος.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό.