Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των αγώνων δρόμου, τόσο σε μικρές (5 χλμ. – 10 χλμ.) όσο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις (21 χλμ. – 42 χλμ. – υπεραποστάσεις). Μέλλημα του κάθε διοργανωτή είναι η πετυχημένη διεξαγωγή του αγώνα και ο ασφαλής τερματισμός όλων των συμμετεχόντων.

Η αχίλλειος πτέρνα σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η υγειονομική κάλυψη των αγώνων, που πολλές φορές δεν πληροί τις προδιαγραφές, ώστε να προβλεφθούν, να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που πλήττουν την ατομική υγεία των δρομέων, των συνοδών, αλλά και όσων βρίσκονται στο χώρο του αγώνα την ημέρα της διεξαγωγής του.

Από τα παραπάνω προκύπτουν έντονοι προβληματισμοί, οι οποίοι οδήγησαν στη διοργάνωση Κλειστής Στρογγυλης Τράπεζας, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Caravel. Συνδιοργανωτές της παρουσίασης ήταν ο κος Χιώτης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός στην 3η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία, και ο κος Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής και Ιδρυτής του Σύγχρονου Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physioathens.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε εκτενής αναφορά στην παρούσα Ελληνική πραγματικότητα σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων δρόμου, και προτάθηκαν πρωτόκολλα και βελτιώσεις για ασφαλέστερες μελλοντικές διοργανώσεις.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κος Αναστάσιος Δεληγεώργης, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς του τόσο ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, όσο και ως τριαθλητής και μαραθωνοδρόμος:

τάσος δεληγεώργης

“Στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται πλέον με το τρέξιμο ενώ έχουν αυξηθεί οι λαϊκοί αγώνες, τόσο που μπορεί να οργανώνονται δύο και τρεις κάθε Σαββατοκύριακο. Τα οφέλη της άσκησης για την Υγεία είναι γνωστά και πολλά. Όμως, ένας αγώνας έχει αυξημένες απαιτήσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ο δρομέας, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και σε σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και επαρκής υγειονομική κάλυψη, έτσι ώστε οι αγώνες να είναι ασφαλείς τόσο για τους δρομείς όσο και για τους παρευρισκόμενους θεατές. Οι ελάχιστες Ιατρικές Υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται σε έναν αγώνα, εξαρτώνται από τον αριθμό των συμμετεχόντων, την απόσταση και το είδος της διαδρομής. Περιλαμβάνουν τον ιατρικό συντονιστή, τους απαραίτητους διασώστες πιστοποιημένους στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τουλάχιστον έναν απινιδωτή, ασθενοφόρα, σταθμούς πρώτων βοηθειών κι ένα καλό σύστημα ενδοεπικοινωνίας.”

Στη συνέχεια το λογο πήρε ο κος Χιώτης Ιωάννης, ο οποίος μίλησε για την καταγραφή της ατομικής υγείας του δρομέα, τις γνωστοποιήσεις και τις απαγορεύσεις: “Η ατομική υγεία του δρομέα θα πρέπει να διαφυλάσσεται κατά τη διάρκεια του αγώνα από το διοργανωτή, αλλά και η διοργάνωση του αγώνα θα πρέπει να προβλέπει εν δυνάμει κινδύνους της υγείας του δρομέα, τους οποίους αγνοεί ο ίδιος.

χιώτης ορθοπαιδικός

Συνιστάται η ηλεκτρονική εγγραφή στον κάθε αγώνα όπου ο δρομέας θα ενημερώνει υπεύθυνα για το ατομικό ιστορικό της υγείας του και θα συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο εκμαιεύει πληροφορίες για προβλήματα υγείας όπου αγνοούνται.

Στοχος είναι η άμεση πληροφόρηση των διασωστών με αναφορά τον αριθμό συμμετοχής, το ιατρικό ιστορικό και η άμεση αντιμετώπιση, καθώς και η διαφύλαξη του κύρους της διοργάνωσης του αγώνα.”

Στην πραγματική διάσταση των προβλημάτων της ελληνικής πραγματικότητας εστίασε την παρουσίαση της η κα Μαρκοπούλου Δήμητρα, Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος και Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Η ίδια ανέφερε ότι: ” Ο μαραθώνιος, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διοργάνωση μαζικής συμμετοχής, πάνω από 10.000 δρομείς όλων των ηλικιών, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να βρίσκεται μεταξύ 30-45, ηλικία με υψηλή συχνότητα εμφάνισης αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων και τις διαδρομές σε πολλούς αγώνες να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται προσεχτικός σχεδιασμός ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης θανατηφόρων καρδιακών επιπλοκών, καθώς η επίπτωση εμφάνισης αιφνιδίου θανάτου από καρδιακή ανακοπή στους μαραθωνίους είναι 1 στους 50.000 δρομείς. Κάποιοι διοργανωτές ζητούν πιστοποιητικά υγείας από τους συμμετέχοντες για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, όμως ο έλεγχος που διενεργείται δεν είναι ευαίσθητος για την ανίχνευση ασυμπτωματικής στεφανιαίας νόσου.

δήμητρα μαρκοπούλου

Το 2017 ο Ιατρικός Σύλλογος της Αγγλίας εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση των ιατρικών επειγόντων που σχετίζονται με τον μαραθώνιο και αναφέρει μεταξύ των άλλων πως στο Λονδίνο το 2016, έτρεξαν 60.000 δρομείς και είχαν 5 επιτυχείς ανανήψεις και 8 θανάτους καρδιολογικής αιτιολογίας. Συστήνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί να είναι εξοικειωμένοι με τα πρωτόκολλα της ΚΑΑ σύμφωνα με της τελευταίες οδηγίες. Το 2007, η χώρα μας ορίζει με νόμο ως ανανήπτη – διασώστη στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και την ΑΕΑ, τον επαγγελματία υγείας και μη (πολίτη) που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το Σεμινάριο Ανανηπτών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) , την ΑΕΑ ή και την Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής ( ΑLS), αναφέροντας πως η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Η παρουσία μιας άρτια εκπαιδευμένης ομάδας, με σαφή πρωτόκολλα διαχείρισης, καλή και αποτελεσματική επικοινωνία, σωστά διανεμημένη σε όλη την διαδρομή, με πρόσβαση σε απινιδωτές και σε σταθμούς πλήρως εξοπλισμένους για παροχή Εξειδικευμένης Υποστήριξης στη Ζωή (ALS) είναι θεμελιώδους σημασίας και στη χώρα μας.”

Την ημερίδα έκλεισε ο executive agent της NN, Ιωάννης Περσίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική των ομαδικών ασφαλίσεων στους αγώνες.

περσίδης

Ο κος Περσίδης αρχικά, περιέγραψε και σύγκρινε τα δεδομένα που ισχύουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όσον αφορά την ατομική και ομαδική ασφάλιση συμμετεχόντων αγώνων τρεξίματος. Στη συνέχεια, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλιση του δρομέα στην Ελλάδα είναι ελλιπής, πρότεινε λύσεις που αφορούν στην ατομική ή ομαδική ιδιωτική ασφάλιση των αθλητών. Μερικές από αυτές ήταν να:

  • ασφαλίζεται ο αγώνας και οι συμμετέχοντες από το διοργανωτή
  • υπάρχει προαιρετικά η επιλογή να ασφαλίζεται ο δρομέας κατά την εγγραφή του στον αγώνα
  • εμπεριέχεται η ασφάλιση στην τιμή εγγραφής του αγώνα για όλους τους συμμετέχοντες