Με πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως να εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας COVID-19, οι τραπεζαρίες, οι καναπέδες και οι πάγκοι της κουζίνας έχουν μετατραπεί σε χώρο εργασίας. Πόσο εργονομικό είναι όμως αυτό το περιβάλλον σε σχέση με το τυπικό γραφείο, και πόσο επιβαρυντικό για τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα;

Ένα εργονομικό περιβάλλον είναι εκείνο όπου ο εργαζόμενος είναι άνετος στο χώρο εργασίας του και δεν αισθάνεται καμία πίεση ή πόνο. Εν αντιθέσει, τα περιβάλλοντα που αναφέρονται παραπάνω, έχουν ως επακόλουθο το άτομο να εργάζεται σε σκυφτή θέση, η οποία σχετίζεται με αυξημένο πόνο στην πλάτη. Και ενώ δεν είναι σαφές εάν η μακροχρόνια κακή εργονομία οδηγεί σε εκφυλιστικές νόσους, σίγουρα οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές εύκολες συμβουλές για να κάνετε τον τρέχοντα οικιακό χώρο πιο εργονομικό και λιγότερο επώδυνο…

Επιλέξτε έναν χώρο που να διευκολύνει την παραγωγικότητα

Ένας εργονομικός χώρος εργασίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα. Επιλέξτε ένα άνετο δωμάτιο, χωρίς περισπασμούς, αλλά με πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεστε για να εργαστείτε.

Καθίστε σε μια καρέκλα που είναι άνετη και, αν είναι δυνατόν, ρυθμιζόμενη

Είναι κατανοητό ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μια καρέκλα από την τραπεζαρία τους. Θα πρέπει λοιπόν να τυλίξουν μερικά μαξιλάρια μέσα σε μία πετσέτα και να τα τοποθετήσουν στην πλάτη και στο κάθισμα για οσφυϊκή στήριξη.

Επίσης, ο πειραματισμός με διαφορετικές καρέκλες, για παράδειγμα, μία με πλάτη και μία χωρίς πλάτη, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Ορισμένες καρέκλες και σκαμπό έχουν ρυθμιζόμενα ύψη που θα μπορούσαν να σας τοποθετήσουν σε βέλτιστη εργονομική θέση.

Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας στηρίζονται για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη. Εάν δεν φτάνουν στο έδαφος, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο ή μια στοίβα βιβλίων για υποστήριξη.

Προσαρμόστε τον φορητό υπολογιστή

Αν και ο επιτραπέζιος υπολογιστής είναι καλύτερος εργονομικά, οι περισσότεροι που εργάζονται από το σπίτι χρησιμοποιούν φορητό.

Το ιδανικό θα ήταν να συνδέσετε τον φορητό υπολογιστή με μία οθόνη. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέξτε ένα χώρο που να εξαλείφει το έντονο φως από την οθόνη του φορητού υπολογιστή και σηκώστε την οθόνη χρησιμοποιώντας μια στοίβα βιβλίων, κουτιών ή άλλων υλικών. Χρησιμοποιείστε εξωτερικό πληκτρολόγιο και ποντίκι ώστε να διατηρήσετε τους αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών. Κρατήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι κοντά στο σώμα σας.

Κάντε διαλείμματα

Χρειάζονται συχνά διαλείμματα για να τεντώσετε και να χαλαρώσετε τους μυς. Απλώς σηκωθείτε και να κάντε μία βόλτα στο σπίτι.

Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού

Το κινητό τηλέφωνο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ολοένα και συχνότερης χρήσης του, θεωρείται από την ιατρική κοινότητα υπαίτιο για το «αυχενικό σύνδρομο του κινητού» ή αλλιώς «Text Neck».

Πιθανώς, ακόμα και αυτή τη στιγμή, καθώς διαβάζετε το συγκεκριμένο κείμενο, το κάνετε μέσα από την οθόνη του κινητού σας.

Για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Κρατήστε το κινητό σας στο επίπεδο των ματιών όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα.
  • Τεντωθείτε. Από την ουδέτερη θέση κάντε μερικές περιστροφές του κεφαλιού προς τα δεξιά και κατόπιν προς τα αριστερά.
  • Δυναμώστε την πλάτη σας με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα σας υποδείξει ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας.