Χειρουργός Ορθοπαιδικός, MD, PhD, MSc
Τηλ.: 2108052117 - 6945706036

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η αρθροσκοπηση γονατος είναι μία αναίμακτη χειρουργική τεχνική με την οποία εξετάζουμε διαγνωστικά ή και θεραπεύουμε την άρθρωση του γόνατος .

αρθροσκοπηση γονατος

Αυτό είναι εφικτό χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, που αποτελείται από ένα εύκαμπτο σωλήνα που περιέχει οπτικές ίνες και στην άκρη του έχει μία κάμερα. Η μία άκρη του σωλήνα συνδέεται στην κάμερα και η άλλη καταλήγει σε ένα monitor, μέσω του οποίου ο χειρουργός επισκοπεί την άρθρωση.

H τομή εισόδου της κάμερας στην άρθρωση είναι 3-4 χιλιοστά και συνήθως δεν χρειάζεται συρραφή με το πέρας της αρθροσκόπησης. Έχουμε τη δυνατότητα, μέσω της πλοήγησης του αρθροσκοπίου μέσα στην άρθρωση, να διενεργήσουμε πολλαπλές επεμβάσεις ανάλογα με την υπάρχουσα βλάβη. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε εκτεταμένες τομές, ο πόνος είναι πιο ήπιος και η αποκατάσταση άμεση και γρήγορη.

αρθροσκοπηση γονατος 2

Η αρθροσκοπηση γονατος γίνεται συνήθως χωρίς την παραμονή του ασθενή στο Νοσοκομείο. Ο τύπος της νάρκωσης διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης, τη γενική κατάσταση και την ηλικία του. Ο αναισθησιολόγος έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα στη γενική, την επισκληρίδιο, την περιοχική ή ακόμα και την τοπική νάρκωση. Συνήθως, έχουμε τουλάχιστον 2 πύλες εισόδου με τομές 4-5 mm, μέσω των οποίων διενεργείται η αρθροσκοπηση γονατος. Σε μία από αυτές εισέρχεται η κάμερα και από την άλλη τα εργαλεία μέσω των οποίων γίνονται οι διορθωτικές και θεραπευτικές πράξεις. Με το πέρας της επέμβασης τοποθετούνται αυτοκόλητες ταινίες (sterile strips) στις πύλες εισόδου και γίνεται επίδεση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι βλάβες του γόνατος που μπορούν να θεραπευτούν με την αρθροσκοπική χειρουργική είναι:

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Η ρήξη του μηνίσκου του γόνατος αποτελεί μία από τις συχνότερες κακώσεις στους αθλητές αλλά όχι μόνο σ’ αυτούς. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες ανθεκτικές κατασκευές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβιομηχανική της άρθρωσης του γόνατος. Λειτουργούν ως μηχανικός σύνδεσμος που επιτρέπει την καλύτερη κατανομή των φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης, απορροφά τους κραδασμούς που ασκούνται σε αυτές και επιπλέον συμβάλει στη σταθερότητα του γόνατος. Το 60% των φορτίων της άρθρωσης περνά δια μέσω των μηνίσκων.

ΑΙΤΙΑ

Οι μηνίσκοι είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς καθώς και τις εκφυλιστικές διεργασίες. Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ρήξη του μηνίσκου είναι:

 1. οι ακραίες κινήσεις όπως στροφές του γόνατος με σταθεροποιημένο το πέλμα
 2. πολύ μεγάλη κάμψη της άρθρωσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη δημιουργώντας μικρές ή μεγάλες ρήξεις
 3. άμεση κάκωση


ΣΥΜΠΤΩΜΟΤΟΛΟΓΙΑ

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει:

 • ελαφρύ έως έντονο πόνο άμεσα ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει με το πέρας των ημερών σε περιπτώσεις μικρής ρήξης,
 • οίδημα του γόνατος το οποίο εμφανίζεται συνήθως μετά από 12-24 ώρες
 • εμπλοκή της άρθρωσης σε κάμψη σε περιπτώσεις μεγάλης ρήξης
 • αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης
 • απώλεια του πλήρους εύρους της κίνησης

Ο τραυματισμένος μηνίσκος αποτελεί ουσιαστικά ένα ενδαρθρικό ξένο σώμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως θα προκαλέσει βλάβες στους αρθρικούς χόνδρους, δηλαδή πρόωρη οστεοαρθρίτιδα.

αρθροσκοπηση γονατος 8
Aρθροσκοπική απεικόνιση του φυσιολογικού, ακέραιου μηνίσκου
αρθροσκοπηση γονατος 9
Αρθροσκοπική απεικόνιση ρήξης του οπισθίου τμήματος έσω μηνίσκου
αρθροσκοπηση γονατος
Αρθροσκοπική απεικόνιση αποσπασθέντος τμήματος της ρήξης του μηνίσκου

Μετά τον τραυματισμό πρέπει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα και να τοποθετηθεί πάγος πέριξ της πάσχουσας άρθρωσης.

Η επίσκεψη στον εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπεδικό Τραυματολόγο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε με την κλινική εξέταση, καθώς και με τον εργαστηριακό έλεγχο (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), να καθοριστεί το είδος της κάκωσης και να καθοριστεί το πρωτόκολλο αποθεραπείας .

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο τύπος της ρήξης, το μέγεθος καθώς και τη περιοχή της ρήξεως του μηνίσκου καθορίζει το πρωτόκολλο αποθεραπείας.

Το έξω τριτημόριο του μηνίσκου διαθέτει πλούσια αιμάτωση το οποίο σημαίνει και μεγάλο δυναμικό επούλωσης (αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου). Η επιμήκης ρήξη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τα δύο κεντρικότερα τριτημόρια του μηνίσκου δεν διαθέτουν αιμάτωση και δεν διαθέτουν και επουλωτική δυνατότητα. Τα τμήματα αυτά δεν δύναται να συρραφτούν και συνήθως αφαιρούνται.

Αν η ρήξη του μηνίσκου είναι πολύ μικρή και υπάρχει σαφής υποχώρηση των συμπτωμάτων (πόνος, οίδημα) τότε αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή η οποία περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Παγοθεραπεία διάρκειας 10 λεπτών πολλές φορές την ημέρα
 • Φυσικοθεραπεία η οποία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των μυικών ομάδων του γόνατος καθώς και την αποκατάσταση του πλήρες εύρους κίνησης
 • Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή αν υπάρχει ειδικός λόγος
 • Ενδαρθρικές εγχύσεις αυτόλογων βιολογικών επουλωτικών παραγόντων

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα προηγούμενα χρόνια ως και σήμερα στις ρήξεις των μηνίσκων η μερική ή η υφολική μηνισκεκτομή αποτελούσε τη μόνη λύση. Η αφαίρεση όμως τμήματος του μηνίσκου αποτελεί ουσιαστικά αφαίρεση ενός σημαντικού παράγοντα προστασίας του αρθρικού χόνδρου προκαλώντας πρόωρη φθορά αυτού για δύο λόγους:

• δημιουργείται ανάπτυξη μεγάλων εστιακών δυνάμεων μεταξύ των χόνδρων μηρού και κνήμης στο σημείο του ελλείμματος του μηνίσκου και
• αναπτύσσεται μεγαλύτερη και παράδοξη μετακίνηση των οστών μεταξύ τους.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας των συνθετικών μοσχευμάτων, καθώς και η τελειοποίηση των αρθροσκοπικών τεχνικών και εργαλείων, έδωσε την ευκαιρία σήμερα στους εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς να διενεργούν μεταμοσχεύσεις μηνίσκων (συνθετικών ή αλλομοσχευμάτων) αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό το έλλειμμα που αφήνει η εκτομή του μηνίσκου αποφεύγοντας τη πρόωρη φθορά και την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΗΞΕΙΣ ΜΗΝΙΣΚΩΝ

 • Με συρραφή και διατήρηση του αποσπασθέντος τμήματος, όπου αυτό είναι δυνατό και αποτελεί την ιδανική λύση.
 • Μερική ή υφολική μηνισκεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του σπασμένου τμήματος και ομαλοποίηση των εναπομεινάντων χειλέων.
 • Μεταμόσχευση μηνίσκου από πτωματικό δότη (αλλομόσχευμα)
 • Μεταμόσχευση συνθετικού μηνίσκου. Ο συνθετικός μηνίσκος αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και της Ορθοπαιδικής χειρουργικής των Αθλητικών Κακώσεων παγκοσμίως. Ουσιαστικά αποτελεί το ικρίωμα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί ο νέος μηνίσκος του ασθενούς.

ΑΡΘΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή έχει ένδειξη σε ασθενείς με ρήξη του μηνίσκου και πόνο στο γόνατο καθώς και μηχανικά συμπτώματα όπως εμπλοκή και αστάθεια της άρθρωσης. Αρχικά γίνεται αξιολόγηση για το κατά πόσο είναι δυνατή η συρραφή του μηνίσκου. Πολλές φορές λόγο της φύσης της ρήξης η συρραφή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το σπασμένο τμήμα αφαιρείται προσεχτικά και το εναπομείναν τμήμα ομαλοποιείται δημιουργώντας ένα φυσιολογικό υπόστρωμα κίνησης της άρθρωσης.

ρήξη μηνίσκου
Αρθροσκοπική απεικόνιση ρήξης μηνίσκου ‘δίκην λαβής κάδου’
αρθροσκοπηση γονατος 11
Αρθροσκοπική απεικόνιση υφολικής μηνισκεκτομής

ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Σε πολλές περιπτώσεις η συρραφή του μηνίσκου αποτελεί την ιδανική λύση για τον ασθενή, επιτρέποντας την επούλωση του και ουσιαστικά την οριστική θεραπεία του.

Η εξέλιξη των αρθροσκοπικών τεχνικών και των υλικών επιτρέπουν σήμερα στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό να συρράψει του μηνίσκους με διαφόρους τρόπους ανάλογα το είδος της ρήξης καθώς και την ανατομική τους περιοχή.

συρραφή μηνίσκου
συρραφή μηνίσκου
ρηξη μηνισκου
συρραφή μηνίσκου
συρραφή μηνίσκου
Σχηματική αναπαράσταση της συρραφής του μηνίσκου με ειδικό στυλεό και την μέθοδο all inside.
(Operative techniques ‘Sports Knee Surgery’ M. Miller, Saunders Elsevier Publications)
συρραφή μηνίσκου
Αρθροσκοπική απεικόνιση στειλεού συρραφής του μηνίσκου
συρραφή μηνίσκου
Αρθροσκοπική εικόνα συρραφής μηνίσκου
συρραφή μηνίσκου
ρήξη μηνίσκου
συρραφή μηνίσκου
συρραφή μηνίσκου
Σχηματική απεικόνηση της συρραφής του μηνίσκου με τη μέθοδο outside in.
(Operative techniques ‘Sports Knee Surgery’ M. Miller, Saunders Elsevier Publications)
ρήξη μηνίσκου
συρραφη μηνισκου
Aρθροσκοπική απεικόνηση συρραφής μηνίσκου με τη μέθοδο outside in.


ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ (ΑΛΛΟΜΟΣΧΕΥΜΑ)

Η μεταμόσχευση του μηνίσκου αποτελεί μία εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται παγκοσμίως σε ειδικά κέντρα. Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται από πτωματικό δότη και αφού δεχθεί την κατάλληλη επεξεργασία και ειδικούς ελέγχους μπορεί να μεταμοσχευθεί σε άτομο με προηγηθείσα υφολική αφαίρεση του δικού του μηνίσκου.

 • Τα κριτήρια για να γίνει μεταμόσχευση μηνίσκου περιλαμβάνουν:
 • επίμονο άλγος κατά την κίνηση του γόνατος
 • απώλεια περισσότερο του μισού μηνίσκου από προηγηθείσα αρθροσκοπική μηνισκεκτομή
 • αδυναμία συρραφής του μηνίσκου λόγω μεγάλης καταστροφής του
 • ο αρθρικός χόνδρος της άρθρωσης να μην έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό
 • (εγκατεστημένη οστεοαρθρίτιδα αποτελεί αντένδειξη για μεταμόσχευση)
 • ασθενής δραστήριος ηλικίας κάτω των 55 ετών
 • ασθενής κανονικού σωματικού βάρους

Η ύπαρξη σωστής ευθυγράμμισης του σκέλους καθώς και η ακεραιότητα των συνδέσμων της άρθρωσης του γόνατος αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχία της επέμβασης. Σε περίπτωση συνοδών κακώσεων π.χ. ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, γίνεται ταυτόχρονη πλαστική αυτού.

Ο ακτινολογικός έλεγχος, καθώς και ο έλεγχος της άρθρωσης με μαγνητική τομογραφία θα καθορίσουν και το θεραπευτικό πλάνο.

Ο στόχος της μεταμόσχευσης του μηνίσκου αποτελεί η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο, καθώς και η προστασία από τις εμβιομηχανικές συνέπειες της έλλειψης του μηνίσκου (πρόωρη οστεοαρθροπάθεια).

ρηξη μηνίσκου
Τμήμα γόνατος (πτωματικό), που περιλαμβάνει τον μηνίσκο ο οποίος και αφαιρείται με ειδικές τεχνικές
ρηξη μηνισκου
Παρασκευή και προετοιμασία του αλλομοσχεύματος του μηνίσκου το οποίο είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στο γόνατο του ασθενούς
ρηξη μηνισκου
Εφαρμογή του μηνίσκου στην άρθρωση του γόνατος και συγκράτηση του σε συγκεκριμένα σημεία.
(Master techniques in Orthopaedic Surgery ‘Knee Reconstruction’ Third Edition, Douglas Jackson editor, Wolters Kluwer, Lippicnott Williams & Wilkins).
ρηξη-μηνισκου
Συρραφή του αλλομοσχεύματος στον αρθρικό θύλακο του ασθενούς με πολλαπλά ράμματα.
(Master techniques in Orthopaedic Surgery ‘Knee Reconstruction’ Third Edition, Douglas Jackson editor, Wolters Kluwer, Lippicnott Williams & Wilkins).
ρηξη μηνισκου
Τοποθέτηση και συρραφή του αλλομοσχεύματος

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Μετά από μακροχρόνια έρευνα και με τη συνεργασία κορυφαίων ειδικών, δημιουργήθηκε το συνθετικό ικρίωμα του μηνίσκου που αποτελεί το επόμενο βήμα στη χειρουργική του γόνατος. Ο συνθετικός μηνίσκος αποτελείται από ένα συνθετικό βιοαποικοδομήσιμο πολυμερές που με την ειδική κυψελοειδή διάταξη του, επιτρέπει την εισροή αίματος στο εσωτερικό του παρέχοντας θέσεις για την ανάπτυξη νέων κυττάρων δημιουργώντας προϋποθέσεις επουλωτικής διεργασίας και δημιουργία νέου μηνισκικού ιστού.

Μετά την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου τοποθετείται με απόλυτη ακρίβεια το συνθετικό ικρίωμα και συρράπτεται με ειδικές τεχνικές. Με το πέρας του χρόνου νέος ιστός αναπτύσσεται δια μέσω του ικριώματος αντικαθιστώντας το σταδιακά. Το ικρίωμα απορροφάται από τον οργανισμό και στη θέση του πια υπάρχει νέος μηνίσκος.

Τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η διαδικασία αυτή είναι:

 • φυσιολογικό εύρος κίνησης της άρθρωσης
 • κίνηση της άρθρωσης δίχως πόνο
 • αποφυγή ανάπτυξης πρόωρης οστεοαρθρίτιδα

Κλινικές μελέτες στους ανθρώπους ανέδειξαν βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους καθώς επίσης και επαναφορά τους στην προ του τραυματισμού κατάσταση της υγείας του γόνατός τους.

Συνθετικό ικρίωμα μηνίσκου
Συνθετικό ικρίωμα μηνίσκου

Σχηματική απεικόνιση αρθροσκοπικής διεργασίας μεταμόσχευσης συνθετικού μηνίσκου.

ρηξη μηνισκου
Αφαίρεση του σπασμένου τμήματος του μηνίσκου
ρηξη μηνισκου
Το κενό που απέμεινε εκτιμάται και μετράται με ειδικό μετρητή
ρηξη μηνισκου
Τοποθέτηση του συνθετικού ικριώματος του μηνίσκου καλύπτοντας το κενό με ακρίβεια
ρηξη μηνισκου
Συρραφή του συνθετικού ικριώματος του μηνίσκου με ειδικά ράμματα