Χειρουργός Ορθοπαιδικός, MD, PhD, MSc
Τηλ.: 2108052117 - 6945706036

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Η αρθροσκοπηση ωμου είναι η εφαρμογή της τεχνικής της αρθροσκόπησης στην άρθρωση του ώμου. Μέσα από δύο ή περισσότερες οπές, ανάλογα με την πάθηση και τις ανάγκες του χειρουργού, μεγέθους 5-10mm, εισάγονται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την αποκατάσταση της βλάβης. Ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και ειδικά υλικά τοποθετούνται υπό άμεση όραση για την επίλυση του προβλήματος του ασθενούς.

αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

 • Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου
 • Ρήξη συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή αστάθεια
 • Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
 • Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης
 • Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
 • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
 • Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
 • Παρουσία αρθρίτιδας και ξένων σωμάτων
 • Φλεγμονή του υμένα του ώμου σε αρθρίτιδες
 • Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Ο ασθενής μετά την αναισθησία τοποθετείται στη χειρουργική τράπεζα σε πλάγια ή καθιστική θέση. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή μήκους 5 mm στην οπίσθια περιοχή του ώμου δια της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα εντός της άρθρωσης. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ δια του οποίου ο χειρουργός παρατηρεί ότι συμβαίνει στην άρθρωση. Εντός της αρθρικής κοιλότητας εγχύεται με ειδική αντλία φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Με την ειδική κάμερα εξετάζεται ολόκληρη η άρθρωση και διαπιστώνονται βλάβες στους συνδέσμους, τους τένοντες και τον αρθρικό χόνδρο. Εάν είναι αναγκαία η πραγματοποίηση αρθροσκοπικής επέμβασης διανοίγονται 2 ή περισσότερες δερματικές οπές μήκους επίσης 5 mm δια των οποίων εισάγονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση.

αρθροσκοπηση ωμου

Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και ειδικό σύστημα ακινητοποίησης. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Ο χρόνος που απαιτείται για τη διενέργεια μίας αρθροσκοπήσεως ώμου εξαρτάται από τη βαρύτητα και τη χρονιότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζεται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί μεταξύ 60 και 120 λεπτών. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για τη προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς και την ανάνηψή του μετά το πέρας της επέμβασης, ανεβάζει το χρόνο παραμονής του ασθενούς στο χώρο των χειρουργείων στις 2-3 ώρες.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΘΑ ΛΑΒΩ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

H αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας. Με την εφαρμογή της λαρυγγικής μάσκας, χρησιμοποιούμε ένα νέο είδος «ελαφριάς» γενικής αναισθησίας, όπου ο ασθενής «κοιμάται», αλλά αναπνέει μόνος του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Με τις παλαιότερες μεθόδους γενικής αναισθησίας χορηγούνται κατασταλτικά του νευρικού συστήματος και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, ο ασθενής διασωληνώνεται, αναστέλλεται η δική του αναπνοή και ο αερισμός του γίνεται με μηχάνημα, τον αναπνευστήρα. Αντίθετα, με τη μέθοδο της λαρυγγικής μάσκας ο ασθενής διατηρεί τη δική του αναπνοή και εισπνέει ένα αναισθητικό αέριο, το οποίο όταν διακοπεί, κατά το τέλος της επέμβασης, «ξυπνάει» αμέσως, με άριστο επίπεδο συνείδησης και πνευματικής διαύγειας, χωρίς τις παρενέργειες της γενικής αναισθησίας.

Με τη μέθοδο της περιοχικής αναισθησίας όταν ο ασθενής κοιμάται εγχύεται τοπικό αναισθητικό φάρμακο στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του ώμου που χειρουργείται. Έτσι εξασφαλίζεται απόλυτη αναλγησία, τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και για διάστημα 12-24h μετεγχειρητικά. Η ανεύρεση της σωστής θέσης έγχυσης του φαρμάκου και η εξασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των νεύρων γίνεται με τη χρήση μίας ειδικής συσκευής του νευροδιεγέρτη που μας πληροφορεί σχετικά με τη θέση των νεύρων, έτσι ώστε να τα προφυλάξουμε.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αναισθησίας και αναλγησίας είναι ιδιαίτερα επιτυχής και ικανοποιεί πλήρως σχεδόν όλους τους ασθενείς, που αξιολογούν το σύνολο της χειρουργικής τους εμπειρίας ως ιδιαίτερα θετικό.

ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟΝ ΩΜΟ;

Μετά την επέμβαση ο ώμος ή και ολόκληρο το άνω άκρο είναι μουδιασμένα και ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται καθόλου πόνο. Αυτό οφείλεται στην περιοχική αναισθησία που έχει γίνει στο χειρουργείο.

Ο ορός αφαιρείται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί και να σιτιστεί αμέσως μετά το χειρουργείο χωρίς εμέτους και ζαλάδες.

Μετεγχειρητικά χορηγούνται μόνο ήπια παυσίπονα (δισκία Voltaren και Depon), ώστε να εξαλειφθεί σχεδόν ο πόνος μετά την πάροδο της περιοχικής αναισθησίας.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις και εάν η επέμβαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επώδυνη τοποθετείται στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του άνω άκρου ένα λεπτό σωληνάκι πάχους 1 mm, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ειδική φιάλη με τοπικό αναισθητικό που χορηγείται συνεχώς σε πολύ μικρή δόση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αναλγησία για διάστημα 48 ωρών.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;

Για την επεμβατική αρθροσκόπηση του ώμου ο μετεγχειρητικός χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι λιγότερο από 24 ώρες. Ο ασθενής κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο είναι υπό απλή νοσηλευτική παρακολούθηση και λαμβάνει μόνο ήπια αναλγητική φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως πριν το πέρας των 24 ωρών ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στον χώρο διαμονής του.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

Οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχει θεωρητικά κάποιους κινδύνους. Ο κίνδυνος μετά από αρθροσκόπηση του ώμου είναι πολύ μικρός και οι πιθανές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Πρακτικά όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Το συνηθέστερο μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών με το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης (φυσιοθεραπείας).

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ;

Η διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει αντιμετωπιστεί και από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται στην επέμβαση κάθε ασθενής. Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής επισκέπτεται τακτικά το φυσίατρο ή το φυσιοθεραπευτή. Η συχνότητα είναι κατά μέσο όρο 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η αποκατάσταση εξελίσσεται με τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο η κίνηση του ώμου είναι παθητική και γίνεται μόνο από το φυσίατρο/φυσικοθεραπευτή. Στο δεύτερο στάδιο, η κίνηση είναι ενεργητική, αλλά υποβοηθούμενη και στο τρίτο στάδιο είναι ενεργητική. Τέλος, ακολουθεί η φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση).

Το πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από μία επέμβαση στον ώμο δεν απαιτεί πόνο ή κόπο, αλλά σύστημα και συνέπεια.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ;

Η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης, την ποιότητα των υλικών, τον ιατρικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (εξειδικευμένο ή μη) κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.