Η Αναγεννητική Βιοτεχνολογία και η εφαρμογή της στην αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών: χονδροπάθεια, βλάβες του αρθρικού χόνδρου, αρθρίτιδα.
Η τεχνική των ενέσιμων αυτόλογων ενεργοποιημένων βλαστοκυττάρων αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη σύγχρονη βιοθεραπευτική. Η εξέλιξη της μοριακής βιολογίας μας παρέδωσε την πλέον εύκολη και προσβάσιμη για στους ασθενείς τεχνική τεκμηριωμένης αντιμετώπισης των χόνδρινων βλαβών (χονδροπάθεια, βλάβες του αρθρικού χόνδρου, αρθρίτιδα), κυρίως της περιοχής του γόνατος, αναμένοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα την κλινική τεκμηρίωση και για άλλες αρθρώσεις του σώματος (ισχίο, ώμος, ποδοκνημική, πηχεοκαρπική κ.α.).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η εφαρμογή γίνεται σε 4 στάδια :

  1. Συλλογή αρθρικού υγρού ή λιποκυττάρων από τον ασθενή.
  2. Το δείγμα μεταφέρεται στο εργαστήριο όπου πραγματοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές για την απομόνωση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την καλλιέργεια των κυττάρων.
  3. Η επεξεργασία του δείγματος ολοκληρώνεται με την ενεργοποίηση (priming) των βλαστοκυττάρων έτσι ώστε αυτά να αρχίσουν να ενεργοποιούνται σε χονδροβλάστες. Τα ενεργοποιημένα κύτταρα αυτά διατηρούν τις αναγγενητικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων, ενώ βρίσκονται ένα στάδιο πριν τη διαφοροποίησή τους σε χονδροκύτταρα.
  4. Τα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα (10.000.000-20.000.000 ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα) εγχέονται στην άρθρωση, όπου απενεργοποιούν τα μακροφάγα, εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες και προσδένονται στο σημείο της βλάβης όπου διαφοροποιούνται σε χονδροκύτταρα.

ΤΑ ΕΝΕΣΙΜΑ ΑΥΤΟΛΟΓΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΠΛΟ ΤΡΟΠΟ ΔΡΑΣΗΣ

1. Απενεργοποιούν τα μακροφάγα
2. Εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες (paracrine effect)
3. Επικολλούνται στο σημείο της βλάβης και διαφοροποιούνται σε χονδροκύτταρα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πρέπει να έρθω απαραίτητα στο νοσοκομείο;

Όχι, καθότι η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στο Ιατρείο ή στις συνεργαζόμενες κλινικές.

Θα χρειαστεί να νοσηλευτώ;

Δεν θα χρειαστεί ούτε κατά τη λήψη υλικού, ούτε κατά την έγχυση των ενεργοποιημένων βλαστοκυττάρων. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πολύ περισσότερο από μία απλή αιμοληψία.

Θα χρειαστεί να πάρω νάρκωση;

Όχι, ειδικότερα κατά τη λήψη του βιολογικού σας υλικού, εάν το γόνατό σας έχει επαρκές αρθρικό υγρό για καλλιέργεια, δεν χρειάζεται κανενός είδους νάρκωση. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί το δείγμα, λαμβάνονται λιποκύτταρα από την περιομφαλική περιοχή, όπου με την εφαρμογή ειδικής αλοιφής η μέθοδος καθίσταται ανώδυνη. Η δε εμφύτευση, γίνεται με ενδοαρθρική έγχυση, χωρίς ιδιαίτερο πόνο ή ενόχληση.

Θα πρέπει μετά να μείνω σπίτι και να ξαπλώσω;

Ακριβώς το αντίθετο. Τα 10.000.000 έως 20.000.000 ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα που θα σας εμφυτευτούν έχουν την ανάγκη να διασκορπιστούν σε όλο το χώρο της άρθρωσης, και για αυτό ένας μικρός περίπατος μετά, θα σας έκανε καλό.

Κινδυνεύω από αλλεργίες , δυσανεξία ή κάτι άλλο από την θεραπεία;

Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλό προφίλ ασφαλείας, καθόσον πρόκειται για βιολογικό υλικό του δικού σας οργανισμού. Δεν έχουν παρατηρηθεί επιπλοκές ή παρενέργειες, και οι θεωρητικές επιπλοκές είναι οι ίδιες και μικρότερες μίας οποιασδήποτε ενέσιμης θεραπείας.