Με επιτυχία οργανώθηκε το 7ο Συνέδριο Σκελετικής Υγείας με αφορμή την Παγκοσμια Ημερα Οστεοπόρωσης 2013. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Τιτάνια, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης  Ασθενών με Οστεοπόρωση. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Χιώτης Ν. Ιωάννης, που διατελεί και επιστημονικός σύμβουλος του συλλόγου, με θεματολογία την «Αποκατάσταση μετά από πτώση και τραυματισμό».

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο:

Αποκατάσταση μετά από πτώση και τραυματισμό.

Περίληψη
Οι πτώσεις των ηλικιωμένων και οι συνέπειες αυτών αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό. Το 28-35% των ατόμων άνω της ηλικίας των 65 ετών θα υποστούν τουλάχιστον μία πτώση ετησίως. Από αυτές το 40-60% έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης και το 5% αφορούν κάταγμα οστού. Όσο η ηλικία μεγαλώνει και τα προβλήματα υγείας πληθαίνουν, τόσο οι πτώσεις και συνέπειές τους γίνονται σοβαρότερες. Επίσης από τα δύο φύλα οι πτώσεις είναι συχνότερες και σοβαρότερες στις γυναίκες ενώ περισσότερο υποφέρουν τα άτομα που μένουν μόνα τους.

Μία μεμονωμένη πτώση μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας αναπηρίας, με σοβαρή μείωση της ποιότητας της ζωής του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οι επιπτώσεις των πτώσεων είναι το βιολογικό αλλά και το ψυχικό στρες.

Ως βιολογικό στρες ορίζεται μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ένα διάστρεμμα, το κάταγμα, οι μώλωπες, οι θλάσεις και διάφορες άλλες κακώσεις.

Ως ψυχικό στρες ορίζεται η φοβία μίας μελλοντικής πτώσης, η ανασφάλεια της κινητοποίησης, ο κοινωνικός αυτοπεριορισμός και η κατάθλιψη.

Τα αίτια της πτώσης μπορεί να είναι:

  • Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες όπως χαλίκια, ανεπαρκής φωτισμός, καλώδια στο πάτωμα, επικίνδυνες σκάλες.
  • Φαρμακευτικοί παράγοντες όπως αντικαταθλιπτικά, υπναγωγά, αντιυπερτασικά, διουρητικά.
  • Παθολογικά αίτια όπως ορθοστατική υπόταση, νευρολογικά νοσήματα, καρδιολογικά νοσήματα, μείωση της όρασης και της ακοής, εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, μείωση των αντανακλαστικών.
  • Διατροφικοί παράγοντες όπως η καταβολή λόγω ασιτίας, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Απουσία άσκησης η οποία οδηγεί στη μυϊκή ατονία και στην απώλεια των αντανακλαστικών της ισορροπίας

Μέτρα Πρόληψης

Για την αποφυγή του βιολογικών αλλά και των ψυχικών επιπτώσεων των πτώσεων μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

  • Αποφυγή ολισθηρών πατωμάτων και χαλιών
  • Δεν περπατάμε με κάλτσες και ασταθή υποδήματα
  • Καλός φωτισμός του σπιτιού και προσεγμένος νυχτερινός φωτισμός
  • Σκάλες με κουπαστές και αντιολισθητικά πατώματα
  • Βοηθητικά στηρίγματα στο μπάνιο και τις σκάλες
  • Έξυπνες συσκευές αναγνώρισης πτώσης ή και ειδοποίησης
  • Τακτική άσκηση και βελτίωση της ισορροπίας
  • Τοποθετούμε κουδούνια στα κατοικίδια του σπιτιού για να γνωρίζουμε πάντα τη θέση τους εντός της κατοικίας
  • Μην βιάζεστε να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να ανοίξετε την εξώπορτα
  • Τα υποδήματα να αγκαλιάζουν την πτέρνα και να δένουν σταθερά στο πόδι
  • Η κατοικία μας να είναι πάντα τακτοποιημένη

Στη χώρα μας η άμεση ιατρική περίθαλψη των τραυματισμών από πτώση βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αποκατάσταση όμως του τραυματία όσον αναφορά τη βιολογική και ψυχική μετέπειτα λειτουργικότητα, αποτελεί το ένα δυσεπίλυτο και πολύπλευρο θέμα.

Ευτυχώς στην Ελλάδα η ανυπαρξία της κρατικής πρόνοιας αντικαθιστάται από την αλληλεγγύη των συνανθρώπων, τους δεσμούς της οικογένειας και τα ήθη της κοινωνίας μας που είναι ανθρωποκεντρικά.

Οι βασικοί άξονες της αποκατάστασης τραυματισμών από τις πτώσεις είναι τρεις:
1. Βολογική αποκατάσταση του τραυματισμού και επανάκτηση της λειτουργικότητας του σώματος
2. Πρόληψη και λήψη μέτρων για αποφυγή μίας μελλοντικής πτώσης
3. Ψυχική αποκατάσταση του τραυματία από το βίωμα της πτώσης

Η ομάδα αποκατάστασης αποτελείται από ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, με απώτερο σκοπό την ανάκτηση και διαφύλαξη της ποιότητας ζωής του ασθενούς προ του τραυματισμού του.