Χειρουργός Ορθοπαιδικός, MD, PhD, MSc
Τηλ.: 2108052117 - 6945706036

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η ολικη αρθροπλαστικη γονατος είναι μια επέμβαση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση της αρθρώσεως του φθαρμένου (οστεοαρθριτικού) γόνατος με νέο τεχνητό.

Πρόκειται για επέμβαση τεχνικά απαιτητική όπου απαιτεί εμπειρία και συνεχή επιστημονική εξέλιξη από το χειρουργό.

ολικη αρθροπλαστικη γονατος
Εμφύτευμα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Σε όλες τις τεχνικές εφαρμόζονται αρίστης ποιότητας υλικά. Διαφοροποίηση γίνεται στη χειρουργική προσπέλαση και στον τελικό προσανατολισμό της τοποθέτησης του τεχνικού γόνατος, ώστε να έχει εμβιομηχανική λειτουργικότητα.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος την τελευταία 15ετία έχει επιδεχτεί πολλές τεχνικές εξελίξεις με στόχο:

  • Τη λιγότερο επώδυνη και αναίμακτη επέμβαση
  • Την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • Τη μικρότερη νοσηλεία
  • Τη μεγαλύτερη προσέγγιση στην εμβιομηχανική λειτουργικότητα του τελικού αποτελέσματος
  • Την άμεση ικανοποίηση του ασθενούς με την ποιότητα ζωής που ανακτά

Κλασικη ολικη αρθροπλαστικη γονατος

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο την οποία θα πρέπει να ξέρει να εκτελεί κάθε ορθοπαιδικός χειρουργός. Αποτελεί το “Gold Standard” για τη σύγκριση κάθε νέας τεχνικής εξέλιξης στη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Συνήθως έχει μία εκτεταμένη τομή. Δηλαδή, είναι εν δυνάμει περισσότερο αιμορραγική από τις πιο εξελιγμένες τεχνικές. Ο προσανατολισμός της προσαρμογής του τεχνητού γόνατος γίνεται με βάση τους ενδομυελικούς οδηγούς κνήμης και μηρού.

ολικη αρθροπλαστικη γονατοσ

Ακτινογραφία ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Ελαχιστα επεμβατικη ολικη αρθροπλαστικη γονατος – M.I.S. (Minimal Invasive Surgery)

Πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία, λόγω του μικρού όγκου και ειδικού σχεδιασμού των υλικών προσανατολισμού της τοποθέτησης του τεχνητού γόνατος, η δερματική τομή είναι μικρότερη της κλασικής. Επίσης και η εν δυνάμει αιμορραγία είναι μικρότερη. Ο προσανατολισμός της τοποθέτησης του τεχνητού γόνατος  γίνεται με ενδομυελικό οδηγό μηρού και κνήμης ή και εξωτερικό οδηγό κνήμης. Σημειωτέο είναι ότι τα υλικά του τεχνητού γόνατος είναι ίδια σε όλες τις μεθόδους και τεχνικές που αναφέρονται.

Εξατομοκευμενη ολικη αρθροπλαστικη γονατος

Στην εξετομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, κατά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό διενεργείται μία ειδική αξονική τομογραφία. Αυτή αποστέλλεται σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού και κατόπιν 10ημέρου ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του ένα καλούπι, το οποίο  φέρει οδηγούς με τους οποίους θα διαμορφωθεί το φθαρμένο οστό ώστε να τοποθετηθεί προσανατολισμένο το τεχνητό γόνατο. Η προσπέλαση μπορεί είναι περιορισμένου εύρους (M.I.S.) με εν δυνάμει μικρότερη αιμορραγία. Τα υλικά του τεχνητού γόνατος είναι τα ίδια σε όλες τις τεχνικές και μόνο ο τρόπος προετοιμασίας του οστού για την υποδοχή του τελικού υλικού είναι προσαρμοσμένος στον ασθενή.

Computer Assisted Navigation – Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Πρόκειται για τεχνική εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Η μέθοδος βασίζεται σε έναν ειδικό υπολογιστή, ο οποίος με τη βοήθεια μιας συστοιχίας ραντάρ και ειδικού προγράμματος έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει με ακρίβεια τους εμβιομηχανικούς άξονες του κάτω άκρου, από την κίνηση του ισχίου ως και την κάμψη και έκταση της ποδοκνημικής αρθρώσεως. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τη βοήθεια του υπολογιστή ορίζονται τα πλάνα διαμόρφωσης του φθαρμένου οστού για την τοποθέτηση του ορθά προσανατολισμένου τεχνητού γόνατος. Η τεχνική αυτή μπορεί να διενεργηθεί σε συνδυασμό με την περιορισμένης έκτασης προσπέλαση (M.I.S.) και τα τελικά υλικά που τοποθετούνται είναι ίδια όπως και στις υπόλοιπες τεχνικές που προαναφερθήκαν.

ολικη αρθροπλαστικη γονατος

Κάθε τεχνική από τις προαναφερόμενες έχει ενδείξεις και αντενδείξεις. Η εμπειρία του χειρουργού ορθοπαιδικού και η τεχνική του κατάρτιση είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική απόφαση ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της επέμβασης, για να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος του ασθενούς με το μικρότερο ρίσκο επιπλοκών.

Oliki-Gonatos

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική σε συνδιασμό με Computer assisted Navigation ολική αρθροπλαστική γόνατος από τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Δρ. Χιώτη Ιωάννη ( 1η εφαρμογή της τεχνικής από τον υπογράφων ιατρό στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών).