Χειρουργός Ορθοπαιδικός, MD, PhD, MSc
Τηλ.: 2108052117 - 6945706036

Ενδοσκοπικη Θεραπεια Συνδρομου Καρπιαιου Σωληνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πώς προκαλείται;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (Σ.Κ.Σ.) περιγράφει τη δυσλειτουργία του μέσου νεύρου κατά τη διαδρομή του από τον καρπό στην παλάμη, στην οποία περιοχή συμπιέζεται εντός του καρπιαίου σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας αποτελεί μία ανατομική περιοχή στο ύψος του καρπού/ της παλάμης, που σχηματίζεται από διάφορα οστά και συνδέσμους. Το βασικό αίτιο της πίεσης του μέσου νεύρου είναι η διόγκωση και ο χρόνιος ερεθισμό του εγκάρσιου συνδέσμου και των ελύτρων των καμπτήρων τενόντων που διέρχονται από τον καρπιαίο σωλήνα, κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε υπερκαταπόνηση λόγω της εργασίας.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το συχνότερο από όλα τα σύνδρομα συμπίεσης περιφερικών νευρών (πιεστικές νευροπάθειες). Το σύνδρομο προσβάλει πολύ συχνότερα γυναίκες από ότι άντρες, ενώ εμφανίζεται συνήθως και στα δύο χέρια με ή χωρίς χρονική διαφορά.

Διάγνωση του συνδρομου καρπιαιου σωληνα

συνδρομου καρπιαιου σωληνα

Ποιές είναι οι τυπικές ενοχλήσεις / συμπτώματα;
Τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα (αιμωδία) του χεριού, κυρίως 1ου, 2ου, 3ου δακτύλου (αντίχειρα, δείκτη και μεσαίου δακτύλου). Το μούδιασμα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και εμφανίζεται συχνά κατά τις νυκτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και μετά από χρήση του χεριού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ενοχλήσεις γίνονται εντονότερες μετά από καταπόνηση του χεριού κατά τη διάρκεια χειρωνακτικής εργασίας και συχνά βελτιώνονται, σε αρχικό στάδιο, με αλλαγή θέσης ή «τίναγμα» του χεριού.

Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια αίσθησης μέχρι και ατροφία της μυϊκής μάζας του αντίχειρα (του θέναρος) με παράλυση και λειτουργική αδυναμία του άκρου.

Ποιές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του συνδρομου καρπιαιου σωληνα;

Για τη διαφοροδιάγνωση και τεκμηρίωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι καταρχάς απαραίτητη η προσεκτική κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό, σε συνδυασμό με την αναλυτική καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς.

Απολύτως απαραίτητη κρίνεται η νευροφυσιολογική εκτίμηση κυρίως με καταγραφή της κινητικής ταχύτητας αγωγής του μέσου νεύρου, αλλά και ταχύτητες αγωγής και των άλλων νεύρων ή ηλεκτρομυογράφημα κατά περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τα κλινικά ευρήματα, μπορεί να επιτευχθεί μία αντικειμενική αξιολόγηση του μεγέθους και της ακριβούς τοποθεσίας της πιθανής νευρικής βλάβης και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Επιπλέον διαγνωστικές διαδικασίες, όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης ή μαγνητική τομογραφία, είναι πολύ σπάνια απαραίτητες.

Θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Σε αρχικό στάδιο του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συντηρητική (μη χειρουργική). Εάν τα συμπτώματα γίνουν εντονότερα και έχουν παρατεταμένη διάρκεια, είναι απολύτως απαραίτητη η αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου μέσω χειρουργικής επέμβασης, προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες.

Συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα.

  • χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού: Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να αφαιρεθεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • τοπική έκχυση κορτιζονούχου σκευάσματος στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα από ειδικό ιατρό
  • αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με περιορισμό την χρόνια χρήση
  • η αποτελεσματικότητα διαφόρων εναλλακτικών μεθόδων, όπως Laser, θεραπευτικός υπέρηχος, ηλεκτροθεραπεία (TENS), βελονισμός ή ομοιοπαθητική, δεν έχει στηριχτεί προς το παρόν με επαρκείς κλινικές μελέτες.

syndromo-karpiaiou-solina2

Ποιά είναι η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;
Το διαγνωσμένο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί ουσιαστικά να θεραπευτεί μέσω χειρουργικής επέμβασης και συστήνεται ανεπιφύλακτα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει φέρει αποτελέσματα ή τα συμπτώματα είναι έντονα και παρατεταμένης διαρκείας.

Η επέμβαση έχει σαν στόχο τη μείωση της πίεσης που ασκείται στο μέσο νεύρο κατά τη διέλευσή του από τον καρπιαίο σωλήνα, μέσω της σχετικής αύξησης του διαθέσιμου χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται βασικά με την πλήρη χειρουργική διατομή του εγκάρσιου/επιμήκους καρπιαίου συνδέσμου, ενός ιστού πάνω από το νεύρο, ο οποίος εκτείνεται από τον καρπό μέχρι το μέσο περίπου της παλάμης. Η διατομή του συνδέσμου αυτού, στην περίπτωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, δεν επιφέρει λειτουργικές δυσλειτουργίες στο χέρι αλλά αντίθετα απελευθερώνει το νεύρο και οδηγεί στην υποχώρηση και σταδιακά στην εξαφάνιση των τυπικών συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε προχωρημένο στάδιο του συνδρόμου, είναι απαραίτητη και η ταυτόχρονη χειρουργική απελευθέρωση του ίδιου του μέσου νέυρου (νευρόλυση).

Χειρουργικη θεραπεια Συνδρομου Καρπιαιου Σωληνα

Ανοικτή χειρουργική διάνοιξη:

Η αποκατάσταση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, μέσω μίας τομής στο δέρμα κατά μήκος της παλάμης κοντά στον καρπό μήκους 3-4 εκ. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο εντός 30 λεπτών της ώρας υπό φαρμακευτική αγωγή. Το χέρι δραστηριοποιείται από την πρώτη ημέρα και τα ράμματα αφαιρούνται τις επόμενες 10 ημέρες

Ελάχιστα επεμβατική Ενδοσκοπική Διάνοιξη (M.I.S. minimal invasive surgery)

Η αποκατάσταση γίνεται μέσω ειδικών εργαλείων και μίας μίκρο-κάμερας και οθόνης από την οποία η διάνοιξη γίνεται υπό πλήρη οπτικό έλεγχο. Η μοναδική τομή στο δέρμα είναι εγκάρσια στο ύψος του καρπού μήκους 1εκ.

syndromo-karpiaiou-solina3

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου είναι :

  • Μικρή τομή 1 εκ.
  • Αισθητικά άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα της τομής
  • Ευχρηστία του χεριού στην καθημερινότητα και ειδικά στην χρήση του νερού. Ο ασθενής μπορεί να απομονώσει εύκολα και αποτελεσματικά με αδιάβροχη γάζα την τομή και να κάνει το μπάνιο του ή και να πλύνει ποτήρια και πιάτα στην κουζίνα του
  • Η μετεγχειρητική ευαισθησία της παλάμης για το πρώτο 2μηνο απουσιάζει λόγο και απουσίας τοπικής τομής.