Η άρθρωση του γόνατος είναι μία από τις πιο σημαντικές αρθρώσεις λειτουργίας του σώματος διότι διασφαλίζει τη διποδική στήριξη και την κίνηση σε όρθια θέση.

Αποτελείται από 4 (τέσσερα) οστά: μηρός, κνήμη, περόνη και επιγονατίδα και συνδεσμικά παραμένει σταθερό από τον πρόσθιο, οπίσθιο χιαστό, έσω, έξω πλάγιο και ιγνυακό σύνδεσμο.

Η επιφάνεια ολίσθησης μεταξύ των οστών ονομάζονται χόνδροι και είναι υπεύθυνοι για την κίνηση χωρίς τριβή της άρθρωσης.

Οποιαδήποτε αλλοίωση αυτής της επιφάνειας ονομάζεται χονδροπάθεια. Όταν η χονδροπάθεια είναι σοβαρού βαθμού τότε έχουμε χωλότητα στη βάδιση, άλγος και οίδημα.

Σε πολύ προχωρημένα στάδια ονομάζεται εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και η αποκατάσταση είναι με χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης με νέα βιοκινητική της λεγόμενης ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος 1

Εμφύτευμα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Τι Είναι

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία επέμβαση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση της αρθρώσεως του φθαρμένου (οστεοαρθριτικού) γόνατος με νέο τεχνητό.

Πρόκειται για επέμβαση τεχνικά απαιτητική όπου απαιτεί εμπειρία και συνεχή επιστημονική εξέλιξη από τον χειρουργό.

Σε όλες τις τεχνικές εφαρμόζονται αρίστης ποιότητας υλικά. Διαφοροποίηση γίνεται στη χειρουργική προσπέλαση και στον τελικό προσανατολισμό της τοποθέτησης του τεχνικού γόνατος, ώστε να έχει εμβιομηχανική λειτουργικότητα.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος την τελευταία 15ετία έχει επιδεχτεί πολλές τεχνικές εξελίξεις με στόχο την:

  • λιγότερο επώδυνη και αναίμακτη επέμβαση
  • άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • μικρότερη νοσηλεία
  • μεγαλύτερη προσέγγιση στην εμβιομηχανική λειτουργικότητα του τελικού αποτελέσματος
  • άμεση ικανοποίηση του ασθενούς με την ποιότητα ζωής που ανακτά

Κλασική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο την οποία θα πρέπει να ξέρει να εκτελεί κάθε ορθοπαιδικός χειρουργός. Αποτελεί το “Gold Standard” για τη σύγκριση κάθε νέας τεχνικής εξέλιξης στη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Συνήθως έχει μία εκτεταμένη τομή. Δηλαδή, είναι εν δυνάμει περισσότερο αιμορραγική από τις πιο εξελιγμένες τεχνικές. Ο προσανατολισμός της προσαρμογής του τεχνητού γόνατος γίνεται με βάση τους ενδομυελικούς οδηγούς κνήμης και μηρού.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος 2

Ακτινογραφία ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – M.I.S. (Minimal Invasive Surgery)

Πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία, λόγω του μικρού όγκου και ειδικού σχεδιασμού των υλικών προσανατολισμού της τοποθέτησης του τεχνητού γόνατος, η δερματική τομή είναι μικρότερη της κλασικής. Επίσης και η εν δυνάμει αιμορραγία είναι μικρότερη. Ο προσανατολισμός της τοποθέτησης του τεχνητού γόνατος γίνεται με ενδομυελικό οδηγό μηρού και κνήμης ή και εξωτερικό οδηγό κνήμης. Σημειωτέο είναι ότι τα υλικά του τεχνητού γόνατος είναι ίδια σε όλες τις μεθόδους και τεχνικές που αναφέρονται.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Διαδικασία

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, κατά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό διενεργείται μία ειδική αξονική τομογραφία. Αυτή αποστέλλεται σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού και κατόπιν 10ημέρου ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του ένα καλούπι, το οποίο φέρει οδηγούς με τους οποίους θα διαμορφωθεί το φθαρμένο οστό ώστε να τοποθετηθεί προσανατολισμένο το τεχνητό γόνατο. Η προσπέλαση μπορεί είναι περιορισμένου εύρους (M.I.S.) με εν δυνάμει μικρότερη αιμορραγία. Τα υλικά του τεχνητού γόνατος είναι τα ίδια σε όλες τις τεχνικές και μόνο ο τρόπος προετοιμασίας του οστού για την υποδοχή του τελικού υλικού είναι προσαρμοσμένος στον ασθενή.

Computer Assisted Navigation

Πρόκειται για τεχνική εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Η μέθοδος βασίζεται σε έναν ειδικό υπολογιστή, ο οποίος με τη βοήθεια μιας συστοιχίας ραντάρ και ειδικού προγράμματος έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει με ακρίβεια τους εμβιομηχανικούς άξονες του κάτω άκρου, από την κίνηση του ισχίου ως και την κάμψη και έκταση της ποδοκνημικής αρθρώσεως. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τη βοήθεια του υπολογιστή ορίζονται τα πλάνα διαμόρφωσης του φθαρμένου οστού για την τοποθέτηση του ορθά προσανατολισμένου τεχνητού γόνατος. Η τεχνική αυτή μπορεί να διενεργηθεί σε συνδυασμό με την περιορισμένης έκτασης προσπέλαση (M.I.S.) και τα τελικά υλικά που τοποθετούνται είναι ίδια όπως και στις υπόλοιπες τεχνικές που προαναφερθήκαν.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος 3

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Με MAKO Robotics

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με Ρομποτική Αρθροπλαστική MAKO εξασφαλίζει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα, με τους ασθενείς να κινητοποιούνται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και να είναι δυνατό να πάρουν εξιτήριο την επόμενη κιόλας ημέρα. Επίσης αναρρώνουν και επιστρέφουν στις καθημερινές δραστηριότητες ταχύτερα, ο κίνδυνος επιπλοκών και του εξαρθρήματος είναι μικρότερος, ενώ λόγω της ακρίβειας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων παρατείνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής τους. Τέλος ο ασθενής αισθάνεται την άρθρωση πολύ πιο φυσική.

Είναι το τελειότερο ρομποτικό σύστημα στην αρθροπλαστική γόνατος διότι συνδυάζει την ακρίβεια της αξονικής τρισδιάστατης τομογραφίας με τον άμεσο παραλληλισμό με τον πραγματικό ανατομικό χάρτη του γόνατος. Ο κ. Χιώτης Ιωάννης είναι πιστοποιημένος στη χρήση του MAKO Robotics.

Κάθε τεχνική από τις προαναφερόμενες έχει ενδείξεις και αντενδείξεις. Η εμπειρία του χειρουργού ορθοπαιδικού και η τεχνική του κατάρτιση είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική απόφαση ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της επέμβασης, για να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος του ασθενούς με το μικρότερο ρίσκο επιπλοκών.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Κόστος

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική καθώς κάθε ασθενής έχει το δικό του ιστορικό και μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό ο γιατρός εφαρμόζει ξεχωριστό πλάνο για κάθε ασθενή επομένως η τιμή για την Αρθροπλαστική Γονάτου μπορεί να δοθεί κατόπιν επίσκεψης στον γιατρό σας και διάγνωσης της παθολογίας σας μετά από εξατομικευμένη εξέταση.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!