ολική αρθροπλαστική ώμου

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Τι Είναι

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από μυς, αρθρώσεις, νεύρα και αγγεία τα οποία δίνουν λειτουργικότητα ώστε να εκτελούνται πολλές κινήσεις στη καθημερινότητα συνδέοντας το άνω άκρο με τον κορμό. Η ακρωμιοκλειδική και θωρακοωμοπλατιαία άρθρωση είναι συμπληρωματικές στην άρθρωση του ώμου και δίνουν επιπλέον λειτουργικότητα κινήσεων.

Στην περίπτωση τραυματισμού και βλάβης των προαναφερόμενων ανατομικών στοιχείων δημιουργείται δυσλειτουργία της άρθρωσης του ώμου με αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας ζωής.

Αρχικά η πλειονότητα της παθολογίας του ώμου αντιμετωπίζεται συντηρητικά (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, ανάπαυση). Σε περίπτωση αναποτελεσματικής συντηρητικής θεραπείας, η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.

Κατά την αρθροπλαστική του ώμου αντικαθίστανται οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες της άρθρωσης του ώμου με τεχνικά εμφυτεύματα αποκαθιστώντας την επώδυνη λειτουργικότητα.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Παθήσεις Που Αντιμετωπίζονται

Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο γιατρός προχωρά σε Αρθροπλαστική Ώμου στις εξής παθολογίες:

Οστεοαρθρίτιδα: Η ωμολγηνοβραχιόνια άρθρωση έχει φθαρεί λόγω λοίμωξης, εκφύλισης ή κάκωσης με αποτέλεσμα ο ασθενής να φέρει μειωμένο και επώδυνο εύρος της κίνησής του.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται και στους δύο ώμους προκαλώντας περιορισμό στην κίνηση και πόνο στον παθόντα.

Οστεονέκρωση: Στην παθολογία αυτή σταματά η αιμάτωση του οστού με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική του, να καταστρέφεται ο χόνδρος και στη συνέχεια να φθείρεται το οστό καθώς δεν απορροφώνται οι κραδασμοί και τα οστά έρχονται άμεσα σε επαφή μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να αισθάνεται πόνο και δυσκαμψία και δυσλειτουργία.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα: Φθορά της αρθρικής επιφάνειας του ώμου λόγω τραυματισμού. Μαζικές ρήξεις τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου: Οι μυς και οι τένοντες του στροφικού πετάλου περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου, διατηρώντας την ευελιξία των κινήσεων. Όταν τραυματιστεί προκαλεί έντονο πόνο και περιορίζει την κίνηση του παθόντα. Αίτια μπορεί να είναι τραυματισμοί, έντονη αθλητική άσκηση, επαγγέλματα που απαιτούν χρήση του σημείου όπως ξυλουργοί, ενώ μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Είδη

Ανάλογα με την παθολογία, το ιστορικό, την ένταση των συμπτωμάτων ο Χειρουργός θα επιλέξει να προχωρήσει σε ένα από τρία είδη Αρθροπλαστικής ώμου:

Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου

Όταν η ποιότητα των μυών είναι κακή ή έχουν εκφυλιστεί λόγω χρόνιας φθοράς ή ρήξη στους τένοντες του στροφικού πετάλου, είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται η μέθοδος της Ανάστροφης Αρθροπλαστικής Ώμου, κατά την οποία η κεφαλή του βραχιονίου τοποθετείται μία κοίλη επιφάνεια και στην ωμογλήνη μια μεταλλική σφαίρα δίνοντας τον κύριο ρόλο κίνησης του ώμου στον δελτοειδή μυ.

Ημιαρθροπλαστική ώμου

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν κάταγμα βραχιονίου κεφαλής όπου αντικαθίσταται το άνω τμήμα του βραχιονίου με μεταλλική πρόθεση και γίνεται ανακατασκευή των διασωθέντων τμημάτων του βραχιονίου. Η μέθοδος αυτή επιλέγεται για άτομα που η καθημερινότητά τους δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις όπως άρση βάρους ή έντονες αθλητικές δραστηριότητες. Σε αντίθετη περίπτωση επιλέγεται η Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου.

Ολική αρθροπλαστική ώμου

Στην τεχνική αυτή γίνεται, όπως λέει και ο ίδιος ο όρος, ολική αντικατάσταση του ώμου. Ο Χειρουργός αντικαθιστά τον φθαρμένο χόνδρο και οστό με εμφύτευμα. Μια μεταλλική σφαίρα αντικαθιστά την βραχιόνιο κεφαλή ενώ μια υποδοχή από ισχυρό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) αντικαθιστά την ωμογλήνη.

Έτσι, ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο ενώ ανακτά το εύρος της κίνησής του.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Προεγχειρητικός Έλεγχος

Ο Χειρουργός θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και με ασφάλεια η διαδικασία.

Συνήθως απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις και εκτίμηση της κατάστασης της υγείας σας από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο.

Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τις ανάγκες κάθε ασθενούς εξατομικευμένα μπορεί ο γιατρός να ζητήσει και επιπλέον εξετάσεις για προληπτικούς λόγους.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Επιπλοκές Κατά Την Επέμβαση

Πριν ληφθεί η απόφαση να προχωρήσει σε αρθροπλαστική ώμου, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει όχι μόνο για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή μετά από αυτό.

Σημαντική είναι η αξιολόγηση από αναισθησιολόγο ώστε να μην εμφανίσει κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλεργική αντίδραση στα φάρμακα.

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να παρουσιάσει ελεγχόμενη αιμορραγία και έτσι να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Επιπλοκές Μετά Την Επέμβαση

Έμμεση επιπλοκή είναι η μόλυνση της πρόσθεσης καθώς μπορεί να δημιουργηθεί κάποια λοίμωξη και η δυσκαμψία του ώμου σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Αποκατάσταση

Αφού ολοκληρωθεί το χειρουργείο ο Χειρουργός σας τοποθετεί νάρθηκα, ο οποίος αφαιρείται αναλόγως την επέμβαση σε 10 έως 30 ημέρες, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται 15 ημέρες μετεγχειρητικά. Η νοσηλεία στην κλινική συνήθως είναι 1-2 μέρες. Ο ασθενής καλό είναι να αποφεύγει να σηκώνει βαριά αντικείμενα ή να εκτίθεται σε έντονες δραστηριότητες. Όπως επίσης καλό είναι να κινεί το άνω άκρο στο σημείο που δεν του προκαλεί πόνο.

Μετά το χειρουργείο μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή να αναπτυχθεί οίδημα, τα οποία αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα και τοποθέτηση πάγου ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση του ώμου σας, η σταθερότητά του και η μυϊκή ενδυνάμωσή του, θα χρειαστεί να κάνετε μια σειρά ασκήσεων φυσικοθεραπείας.

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου – Κόστος

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Επομένως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε κάθε ερέθισμα που δέχεται. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Αρθροπλαστικής.

Ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και την ένταση των συμπτωμάτων ο Χειρουργός θα κληθεί να σχεδιάσει εξατομικευμένα ένα πλάνο για την αντιμετώπιση της παθολογίας του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε Ορθοπαιδικό Χειρουργό για να σας ενημερώσει για το ακριβές κόστος της επέμβασης αφού έχει προηγηθεί εξέταση.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!