Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Τι Είναι

Η άρθρωση της ποδοκνημικής (αστράγαλος) αποτελείται από τρία οστά, το περιφερικό άκρο της κνήμης, της περόνης και τον αστράγαλο, τα οποία συνδέονται με συνδέσμους. Αυτοί κυρίως είναι που θωρακίζουν το σημείο και ορίζουν τις κινήσεις για την αποφυγή τραυματισμών.

Η κατασκευή των συνδέσμων είναι ελαστική και γι’ αυτό μετά από κάθε κίνηση επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή. Αν υπάρξει έντονη και απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσει μερική ή και ολική ρήξη των ινών τους, καθώς και κακώσεις των χόνδρων της άρθρωσης. Για τις κακώσεις και τους τραυματισμούς αυτούς η σύγχρονη Ιατρική προτείνει την Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο της Αρθροσκόπησης Ποδοκνημικής.

Ο γιατρός έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης μέσα από την οθόνη, η οποία είναι συνδεδεμένη με την μικροκάμερα που έχει εισέλθει μέσω οπής που έχει πραγματοποιηθεί στο δέρμα (Διαγνωστική Αρθροσκόπηση). Αν χρειαστεί παρέμβαση, πραγματοποιείται μια ακόμη μικρή οπή για να εισχωρήσουν τα αρθροσκοπικά μικροεργαλεία.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Διαδικασία

Η Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής αποτελεί μια Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδο που είναι αναίμακτη και ανώδυνη προσφέροντας πραγματικά αποτελέσματα στον ασθενή. Η διαδικασία που ακολουθεί ο Χειρουργός είναι η εξής.

Ξεκινά πραγματοποιώντας μια οπή λίγων χιλιοστών από την οποία εισάγει μια μικροκάμερα συνδεδεμένη με το μόνιτορ. Μέσα από αυτό ο Ορθοπαιδικός κάνει εκτίμηση της κατάστασης εφόσον διαπιστώσει την κάκωση. Προχωρά κάνοντας μία ακόμα οπή από όπου εισάγει ειδικά μικροεργαλεία για την αποκατάσταση της βλάβης.

Πριν την επέμβαση διαχύει φυσιολογικό ορό με ειδική αντλία ώστε να ξεπλύνει την άρθρωση. Προς τη λήξη της επέμβασης οι τομές που έχουν γίνει συρράπτονται και ο Χειρουργός τυλίγει το σημείο με ελαστική επίδεση.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται και από την πολυπλοκότητα της κατάστασης του ασθενούς. Ένας μέσος όρος είναι η μία ώρα. Συνήθως ο ασθενής, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του εντός της ημέρας. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει παραμονή για ένα 24ωρο για προληπτικούς λόγους.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Ενδείξεις

Παθολογίες της Ποδοκνημικής που η αρθροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει αποτελούν:

Αρχόμενη και Μέτρια Οστεοαρθρίτιδα Ποδοκνημικής
Πρόκειται για μια παθολογία κατά την οποία τα οστά και οι χόνδροι φθείρονται και εκφυλίζονται με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο και περιορισμό στην κίνηση του ασθενούς.

Σύνδρομο του ποδοσφαιριστή
Πρόκειται για οστεόφυτα που έχουν προκληθεί από κάποιο τραυματισμό στο πρόσθιο χείλος της κνήμης ή του αστραγάλου. Η παθολογία αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ποδοσφαιριστές ή χορευτές.

Οστεοχόνδρινα ελλείμματα
Οι φθορές σε οστά και χόνδρους συνήθως προκαλούνται από τραυματισμούς όπως κάταγμα και διάστρεμμα. Οι ασθενείς αισθάνονται πόνο ή κριγμό.

Υμενίτιδα
Στον αρθρικό υμένα μπορεί να παρουσιαστεί φλεγμονή και ο παθών να παρουσιάσει οίδημα και να νιώσει πόνο στην περιοχή. Η παθολογία αυτή μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή έντονη χρήση του σημείου.

Σύνδρομο προστριβής ποδοκνημικής
Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής αναπτύσσει οίδημα στην περιοχή, περιορίζεται σημαντικά η κίνησή του και νιώθει πόνο. Τη συγκεκριμένη παθολογία έχουμε όταν υπάρχει φλεγμονή του οστού ή του μαλακού ιστού στο πρόσθιο μέρος της άρθρωσης της ποδοκνημικής.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

Eλεύθερο οστεοχόνδρινο σωμάτιο 9.5mm εντός της αρθρώσεως της ποδοκνημικής σε αθλητή καριέρας της καλαθοσφαίρησης το οποίο και αφαιρέθηκε.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Πλεονεκτήματα

Η Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής αποτελεί μια καινοτόμα μέθοδο η οποία προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στον ασθενή όσο και στον Χειρουργό. Ο γιατρός έχει λεπτομερή εικόνα της κατάστασης μέσω του μόνιτορ από όπου παρακολουθεί το σημείο που υπάρχει η φθορά. Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός των γειτονικών υγιών ιστών.

Η τομή που πραγματοποιείται είναι ελαχίστων χιλιοστών, επομένως η αιμορραγία είναι ελάχιστη. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Ο πόνος δεν είναι έντονος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Οι επιπλοκές που παρουσιάζονται μετά την επέμβαση είναι ελάχιστες και αντιμετωπίζονται συνήθως με την κατάλληλη αγωγή και τη συμμόρφωση του ασθενούς στις υποδείξεις του γιατρού. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία αλλά συνήθως αποχωρεί την ίδια μέρα από την κλινική.

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά και με το κλασικό «ανοικτό» χειρουργείο.

Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του πολύ πιο γρήγορα κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του γιατρού που τον επιβλέπει.

Η διαδικασία είναι αναίμακτη και ανώδυνη για τον ασθενή με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ταχεία αποκατάσταση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Αποκατάσταση

Ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει 24ώρη νοσηλεία προληπτικά. Κατά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο το άκρο θα φέρει επίδεση ή και νάρθηκα.

Για να μπορείτε να κινηθείτε θα χρειαστείτε βακτηρίες αρκεί ο ασθενής να μην φορτίζει το άκρο σε σημείο που του προκαλείται έντονος πόνος. Τις πρώτες μέρες ο γιατρός θα σας ενημερώσει να έχετε το άκρο που κάνατε την επέμβαση σε ψηλό επίπεδο (ανάρροπη θέση) και να εφαρμόζετε παγοθεραπεία.

Φροντίστε, ώστε το σημείο που κάνατε την επέμβαση να παραμείνει στεγνό και καθαρό. Γι΄ αυτό όταν κάνετε μπάνιο καλύψτε το με ένα πλαστικό κάλυμμα, ώστε να μείνει ανέπαφο από το νερό.

Για τους πόνους αρκούν απλά παυσίπονα.

Στη συνέχεια για την αποκατάσταση του εύρους της κίνησης και της ενδυνάμωσης του σημείου, ο γιατρός θα προτείνει εξατομικευμένο πρόγραμμα με φυσικοθεραπείες και κινησιοθεραπείες. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τις επισκέψεις σας στον Χειρουργό που σας παρακολουθεί, ώστε να επιβλέπει από κοντά την πορεία της κατάστασής σας.

Επειδή η πολυπλοκότητα κάθε κατάστασης είναι διαφορετική, ο χρόνος επανένταξης στην καθημερινότητα δεν είναι ο ίδιος για κάθε ασθενή. Επειδή, μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις είναι πότε θα μπορέσουν να οδηγήσουν ξανά, η απάντηση είναι πάλι η ίδια. Δηλαδή, αυτό εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων, αν υπάρχουν επιπλοκές, το ιστορικό και την ηλικία του ασθενούς, αλλά ακόμα και από τον τύπο του οχήματος, δηλαδή αν είναι αυτόματο ή με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Επιπλοκές Μετά Την Επέμβαση

Πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία με τη διεθνή βιβλιογραφία να κρατά το ποσοστό των επιπλοκών σε αμελητέα επίπεδα. Πολλές από αυτές μάλιστα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση πριν τη διαδικασία της επέμβασης ο Χειρουργός σάς ενημερώνει για τη διαδικασία αλλά και για πιθανές επιπλοκές. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν καταρτισμένο και πεπειραμένο χειρουργό αν θέλετε η επέμβασή σας είναι επιτυχημένη, όπως επίσης και να ακολουθείτε τις υποδείξεις του γιατρού για την ομαλή μετεγχειρητική σας αποκατάσταση.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής (Αστραγάλου) – Κόστος

Κάθε ασθενής μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική συμπτωματολογία και να έχει διαφορετικό ιστορικό. Επομένως, για να έχετε ολοκληρωμένη τιμή για την Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής θα χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με Χειρουργό Ορθοπαιδικό, ώστε να σας εξετάσει εξατομικευμένα και να πραγματοποιήσει μια ασφαλή διάγνωση.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και συνήθως διαρκεί έως και μία ώρα.

Ο ασθενής συνήθως μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!