Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης – Τι είναι

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση αποτελεί μία επίπεδη, ολισθαίνουσα διάρθρωση, η οποία συνδέει την ωμοπλάτη με την κλείδα. Η άμεση πλήξη επί του ώμου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης – Αίτια

Η άρση βάρους και κυρίως η πλήξη επί του ώμου, πιθανόν μετά από πτώση μπορεί να προκαλέσει εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η χρόνια εκφύλιση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης – Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • Ο έντονος πόνος στην άνω επιφάνεια του ώμου
  • Η προβολή προς τα άνω του περιφερικού τμήματος της κλείδας με εμφανή παραμόρφωση
  • Η αίσθηση ότι «κάτι κινείται» κατά την κίνηση του άνω άκρου
  • Το οίδημα και η ευαισθησία στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση

Σε πόσους βαθμούς διακρίνεται το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής

Η κάκωση, ανάλογα με τον βαθμό προσβολής των συνδέσμων (ακρωμιοκλειδικοί και κορακοκλειδικοί) και το μέγεθος και την κατεύθυνση της παρεκτόπισης διακρίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

1ου βαθμού: Διάστρεμμα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης ως αποτέλεσμα ήπιας δύναμης στον ώμο με ακέραιους τους συνδέσμους.
2ου βαθμού: Ρήξη των ακρωμιοκλειδικών συνδέσμων με άθικτους τους κορακοκλειδικούς συνδέσμους ως αποτέλεσμα μέτριας δύναμης στον ώμο.
3ου βαθμού: Ρήξη των ακρωμιοκλειδικών και κορακοκλειδικών συνδέσμων ως αποτέλεσμα ισχυρής δύναμης στον ώμο.
4ου βαθμού: Ρήξη των συνδέσμων με μείζονα διαχωρισμό μεταξύ της παρεκτόπιση του περιφερικού άκρου της κλείδας προς τα πίσω και παγίδευση της κλείδας στον τραπεζοειδή μυ.
5ου βαθμού: Ρήξη των συνδέσμων με μείζονα διαχωρισμό μεταξύ της κλείδας και του ακρωμίου και συνοδό αποκόλληση του τραπεζοειδούς και του δελτοειδούς μυός ως αποτέλεσμα βίαιης δύναμης στον ώμο.
6ου βαθμού: Ρήξη των συνδέσμων με κατώτερο εξάρθρημα του περιφερικού άκρου της κλείδας.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης – Διάγνωση

Το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης μπορεί να διαγνωσθεί με απλές ακτινογραφίες ώμου και εκτιμάται καλύτερα με ειδική προβολή της κλείδας. Επιπλέον ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μαγνητική ή αξονική τομογραφία για περαιτέρω διερεύνηση.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης – Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το βαθμό του εξαρθρήματος. Για τα εξαρθρήματα 1ου και 2ου βαθμού συνιστάται η συντηρητική θεραπεία με ανάρτηση, ξεκούραση, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κατόπιν φυσιοθεραπεία.

Ανάλογα με την εκτίμηση του γιατρού, αν η κάκωση είναι μεγαλύτερου βαθμού και ο πόνος επιμένει, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή η αρθροσκοπική αποκατάσταση.

Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Το αρθροσκόπιο εισέρχεται στην άρθρωση μέσα από μία μικρή οπή και στη συνέχεια μέσα από μία δεύτερη τομή επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση με ειδικά εργαλεία.

Η επέμβαση αυτή επιτρέπει ο ασθενής να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση υγείας του. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός, θα κρίνει, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης, αν θα χρειαστεί 24ωρη παρακολούθηση για προληπτικούς λόγους.

Το στάδιο της αποκατάστασης περιλαμβάνει φυσιοθεραπείες. Η επιστροφή στις δραστηριότητες γίνεται κατόπιν αξιολόγησης από το γιατρό.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης – Κόστος

Η επέμβαση αυτή έχει προσιτό κόστος. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γι’ αυτό και η εκτίμηση του κόστους γίνεται κατόπιν ραντεβού και αξιολόγησης της κατάστασης.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!