Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Τι Είναι
Το κάταγμα εγγύς βραχιονίου μπορεί να προκληθεί μετά από τροχαίο ατύχημα ή πτώση, με τεταμένο το άνω άκρο ή πλήξη επί του ώμου. Η οστεοπόρωση συμβάλλει αρνητικά στην πρόκληση αυτού του κατάγματος σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.
Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Συμπτώματα
- Έντονος πόνος στον ώμο
- Αδυναμία χρήσης του άνω άκρου
- Οίδημα
- Αιμάτωμα
- Παραμόρφωση
- Πιθανή υπαισθησία
Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται με απλή ακτινογραφία ώμου σε έσω και έξω στροφή. Η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία αποτυπώνει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια το μοτίβο του κατάγματος και επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό πιο ασφαλή διάγνωση αλλά και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.
Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Θεραπεία
Ο ιατρός αξιολογεί κάθε κατάσταση ξεχωριστά συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η ποιότητα των οστών, η ηλικία ή κατά πόσο ο ασθενής είναι συνεργάσιμος. Μπορεί να προτείνει συντηρητική θεραπεία, όταν το επιτρέπει η βαρύτητα και ο βαθμός παρεκτόπισης του κατάγματος.
Κατά τη συντηρητική αντιμετώπιση, ο ώμος ακινητοποιείται για 2 έως 4 εβδομάδες με ανάρτηση ώμου τριών σημείων. Στη συνέχεια ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, που περιλαμβάνει παθητική και στη συνέχεια ενεργητική κινητοποίηση.
Κατόπιν επαναξιολόγησης της κατάστασης, η θεραπεία ολοκληρώνεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς και το είδος του κατάγματος χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, αυτό μπορεί να γίνει με:
- Ανοικτή Ανάταξη Εσωτερική Οστεοσύνθεση: Ανάταξη του κατάγματος και τοποθέτηση πλάκας – βιδών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και τοποθετείται σε ημικαθιστή θέση. Η αντιμετώπιση αυτή επιλέγεται για ασθενείς μικρότερης ηλικίας ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος. Σε αυτή την περίπτωση πιθανή επιπλοκή αποτελεί η οστεονέκρωση της βραχιόνιας κεφαλής.
- Ημιαρθροπλαστική: Αντικατάσταση της κεφαλής του βραχιονίου στις περιπτώσεις που αυτή παρουσιάζει μεγάλη συντριβή ή παρεκτόπιση. Βασική προϋπόθεση είναι η ανεύρεση και η προετοιμασία των βραχιονίων ογκωμάτων πάνω στα οποία προσκολλώνται οι μύες του στροφικού πετάλου. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και τοποθετείται σε ημικαθιστή θέση.
- Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική: Στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται η αντικατάσταση τόσο της βραχιόνιας κεφαλής όσο και της ωμογλήνης. Επιλέγεται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς εμφανίζει καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα από την ημιαρθροπλαστική αν λάβουμε υπόψη την εκφύλιση του τενοντίου πετάλου.
Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Χρόνος Αποθεραπείας
Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται κάθε φορά από την κατάσταση του ασθενούς. Μετά το χειρουργείο ο ιατρός συστήνει φυσικοθεραπείες για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης.
Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου – Κόστος
Για να λάβετε μία εκτίμηση του κόστους, καλό θα είναι προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού με έναν εξειδικευμένο ιατρό.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε τη δική σας εξατομικευμένη διάγνωση.
Συχνές Ερωτήσεις για το Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου
Πόσο σοβαρό είναι ένα κάταγμα εγγύς βραχιονίου;
Η σοβαρότητα εξαρτάται από το βαθμό παρεκτόπισης, την ποιότητα του οστού και την ηλικία του ασθενούς. Σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση, ακόμα και ένα “φαινομενικά απλό” κάταγμα μπορεί να απαιτεί πολύ προσεκτική παρακολούθηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή απώλειας κινητικότητας;
Ναι, σε περιπτώσεις που δεν αντιμετωπιστεί σωστά ή έγκαιρα το κάταγμα, υπάρχει κίνδυνος μόνιμου περιορισμού της κίνησης του ώμου ή εμφάνισης μετατραυματικής αρθρίτιδας. Ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με ανεπαρκή αποκατάσταση.
Τι είδους φυσικοθεραπεία απαιτείται μετά από κάταγμα εγγύς βραχιονίου;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά παθητικές κινήσεις για να αποφευχθεί η δυσκαμψία, και σταδιακά περνάει σε ενεργητική κινητοποίηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η διάρκεια και η ένταση προσαρμόζονται στην πρόοδο του ασθενούς.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου ή σε αθλητική δραστηριότητα;
Η επιστροφή εξαρτάται από τη φύση της εργασίας ή της δραστηριότητας. Σε καθιστική εργασία, μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ για πιο απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες απαιτείται μεγαλύτερη αποκατάσταση και ιατρική έγκριση.
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν ακολουθήσω πιστά τις οδηγίες του ιατρού;
Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επούλωσης, ψευδάρθρωση (μη σωστή ένωση των οστών), μυϊκή ατροφία ή και ανάγκη επαναληπτικής χειρουργικής επέμβασης.
Πώς επηρεάζει η οστεοπόρωση την αποκατάσταση;
Η μειωμένη οστική πυκνότητα καθιστά πιο δύσκολη τη σταθερή στήριξη των οστών μετά από κάταγμα και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών καταγμάτων. Για αυτό και σε ηλικιωμένους ασθενείς, η στρατηγική θεραπείας οφείλει να είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη.
Υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές αποκατάστασης ή καινοτόμες μέθοδοι;
Ναι, σε εξειδικευμένα κέντρα εφαρμόζονται τεχνικές όπως η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική σε ηλικιωμένους με συντριπτικά κατάγματα, καθώς και τεχνικές με πλοήγηση (navigation) ή ρομποτική υποβοήθηση, όπου ενδείκνυται.
Υπάρχει τρόπος να προληφθούν τέτοια κατάγματα;
Η πρόληψη περιλαμβάνει έλεγχο και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, προγράμματα ενδυνάμωσης και ισορροπίας για την αποφυγή πτώσεων, χρήση κατάλληλης υποστήριξης σε ηλικιωμένους και αποφυγή επικίνδυνων κινήσεων σε αθλητικές δραστηριότητες.