Η κύστη Baker ή αλλιώς ιγνυακή κύστη αποτελεί μία κύστη που εμφανίζεται στην ιγνυακή κοιλότητα, στο πίσω μέρος του γόνατος. Πήρε το όνομά της από τον Δρ William Βaker, ο οποίος το 1877 περιέγραψε για πρώτη φορά την κατάσταση, και ουσιαστικά πρόκειται για μία κύστη, η οποία τροφοδοτείται από αρθρικό υγρό που δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στον ορογόνο θύλακα.

Κύστη Baker

Εμφανίζεται ως εξόγκωμα στο πίσω μέρος του γόνατος, μεταξύ της έσω κεφαλής του γαστροκνημίου και του τένοντα του ημιυμενώδους.

Αιτίες Κύστης Baker

Όπως προαναφέρθηκε, η κύστη οφείλεται σε αρθρικό υγρό που δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στον ορογόνο θύλακα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν προκαλείται φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος. Οι βασικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή είναι η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό στο μηνίσκο και στον πρόσθιο χιαστό, όπως ρήξη μηνίσκου, ρήξη πρόσθιου χιαστού, χονδροπάθεια κ.λπ.

Ουσιαστικά η κύστη Baker ασκεί προστατευτική δράση, εκτονώνοντας την πίεση εντός της άρθρωσης του γόνατος.

Συμπτώματα Κύστης Baker

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την ύπαρξη της κύστης Baker είναι:

 • Οίδημα (πρήξιμο) στην πάσχουσα περιοχή
 • Πόνος στο γόνατο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η κύστη Baker δεν προκαλεί πόνο και ως εκ τούτου δεν γίνεται εξ αρχής αντιληπτή
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Αδυναμία πλήρους κάμψης ή έκτασης του γόνατος
 • Αίσθημα μουδιάσματος σε ολόκληρο το πόδι (σπανιότερα)

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από κάποια έντονη δραστηριότητα ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία.

Διάγνωση

Μία ευμεγέθης κύστη προβάλλει προς τα έξω στο πίσω μέρος του γόνατος, γεγονός που οδηγεί το γιατρό να υποθέσει την ύπαρξή της και να ζητήσει να πραγματοποιηθούν κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις.

κύστη baker υπερηχογράφημα

Συνήθως η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής, αφού εκτιμά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το μέγεθος και τη θέση της κύστης σε σχέση με το υπερηχογράφημα. Επίσης δύναται να συνεκτιμήσει άλλα νοσήματα του γόνατος, τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν αιτία της κύστης Baker.

Θεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσει, η κύστη Baker δεν απαιτεί κάποια αγωγή και εξαφανίζεται από μόνη της. Εάν η κύστη είναι πολύ μεγάλη και προκαλεί έντονο πόνο, τότε ο ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει τα εξής:

 • Φαρμακευτική αγωγή με παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.
 • Ανάπαυση
 • Παγοθεραπεία με εφαρμογή κρύων επιθεμάτων, 3-4 φορές την ημέρα επί 15 λεπτά τη φορά, για τη μείωση της φλεγμονής και της παραγωγής υγρού μέσα στο γόνατο
 • Ελαστική επίδεση, τυλίγοντας έναν ελαστικό επίδεσμο σφιχτά γύρω από το γόνατο
 • Ανύψωσή ποδιού για την απομάκρυνση του υγρού
 • Παρακέντηση του υγρού με βελόνα και υπερηχογραφική καθοδήγηση
 • Ενδαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος

Η κύστη Baker συχνά υποτροπιάζει, εκτός αν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη παθολογία του γόνατος:

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.