Η πρώτη κουνιστή καρέκλα κατασκευάστηκε το 1710 στερεώνοντας δύο παγοπέδιλα της εποχής στο κάτω μέρος μίας κανονικής καρέκλας. Ωστόσο, η τάση ξεκίνησε μετά από περίπου 75 χρόνια.

Οι περισσότερες κουνιστές καρέκλες σήμερα είναι μονοθέσιες, αλλά τότε ήταν σχεδιασμένες για περισσότερα από ένα άτομα. Αναγνωρίστηκαν γρήγορα για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα και χρησιμοποιήθηκαν σε μέρη όπως νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Τα οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τις κουνιστές καρέκλες σε σύγκριση με την κανονική πολυθρόνα ή τον καναπέ. Μερικά είναι προφανή, αρκετά όμως θα σας εκπλήξουν.

Είναι χαλαρωτικές

Η ταλάντωση είναι χαλαρωτική. Απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος και τον πόνο.

Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ έχουν εισαγάγει κουνιστές καρέκλες για να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να χαλαρώσουν από το αγχωτικό και γρήγορο περιβάλλον των πολυσύχναστων αεροδρομίων.

Καταπολεμούν την αρθρίτιδα και τους πόνους στην πλάτη

Η χρήση μιας κουνιστής πολυθρόνας αυξάνει τη ροή του αίματος γύρω από το σώμα, στέλνοντας έτσι περισσότερο οξυγόνο στις αρθρώσεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Η ελαφριά σωματική άσκηση του λικνίσματος βοηθά επίσης στην ενίσχυση της αντοχής και της ευελιξίας στα γόνατα, ενώ η ταλάντωση βοηθά προφανώς στην αποτροπή των σημάτων πόνου από το πίσω μέρος στον εγκέφαλο.

Τα οφέλη για το μωρό και τις μητέρες

Το λίκνισμα έχει καταπραϋντική επίδραση στα μωρά, βοηθώντας τα να ηρεμήσουν ή να τα κάνουν να κοιμηθούν. Αυτή η ταλάντωση προάγει επίσης τη σύνδεση γονέα-παιδιού, και υπάρχει ακόμη έρευνα που υποδηλώνει ότι μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική, κοινωνική, γνωστική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού.

Μερικοί έχουν υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια χρήσιμη τεχνική για τα υιοθετημένα παιδιά, και δη για την ενίσχυση της σύνδεσης.

Για νέες μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή, το λίκνισμα λέγεται ότι επιταχύνει το χρόνο ανάρρωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που χρησιμοποιούν κουνιστή καρέκλα τις ημέρες μετά από καισαρική τομή περπάτησαν πιο γρήγορα και έφυγαν από το νοσοκομείο μια ημέρα νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει κουνιστή καρέκλα.

Αυτό λέγεται επίσης ότι ισχύει για άτομα που αναρρώνουν από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση.

Βοηθούν στον ύπνο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης διαπίστωσαν ότι η ταλάντωση ευνοεί τον βαθύτερο ύπνο.

Απώλεια βάρους

Η κουνιστή καρέκλα σας βοηθάει να κάψετε 150 θερμίδες την ώρα. Η χρήση της είναι μία εξαιρετική ιδέα για όσους βρίσκονται στο σπίτι ή δεν μπορούν να γυμναστούν τακτικά.

Καταπολέμηση της άνοιας

Το λίκνισμα θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει αυτούς που πάσχουν από άνοια. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενός γηροκομείου που είχαν διαγνωστεί με άνοια έδειξαν αυξημένη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία όταν χρησιμοποίησαν κουνιστές καρέκλες σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έπραξαν. Επίσης το άγχος και η κατάθλιψη μειώθηκαν αισθητά.

Βελτιωμένη ισορροπία

Το λίκνισμα υποκινεί προφανώς τον μηχανισμό ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί καθώς το σώμα λειτουργεί για να ισορροπήσει καθώς η καρέκλα λικνίζεται. Βελτιωμένη ισορροπία παρατηρήθηκε και στους προαναφερθέντες ασθενείς με άνοια που χρησιμοποιούσαν κουνιστές καρέκλες.

Άλλα οφέλη:

  • Γυμνάζει όλους τους μυς από το άκρο πόδι έως τους ραχιαίους και τους κοιλιακούς.
  • Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα (φλεβίτιδα).
  • Βοηθάει στην επαναλίπανση των αρθρώσεων χωρίς φθορά και κόπωση.
  • Βοηθά στη δυσκοιλιότητα, καθώς κάθε ταλάντωση αποτελεί και μία μάλαξη των εντέρων.
  • Διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία, γεγονός που έχει θετικές συνέπειες στην αποθεραπεία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.).
  • Επιδρά ευεργετικά στη μυϊκή οσφυαλγία και τη σπονδυλαρθρίτιδα λόγω της μυϊκής κινητοποίησης των σπονδύλων.