Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Τι Είναι

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί ισχυρό σύνδεσμο του γόνατος, ο οποίος περιορίζει την οπίσθιο μετατόπιση της κνήμης και έχει βασικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος. Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να προκληθεί μετά από έντονη πρόσκρουση στο σημείο αυτό.

ρήξη οπίσθιου χιαστού
Η κάκωση του οπίσθιου χιαστού ταξινομείται σε 3 βαθμούς:

  • 1ου Βαθμού: Η άρθρωση του γόνατος είναι σταθερή και ο σύνδεσμος παρουσιάζει ήπια κάκωση.
  • 2ου Βαθμού: Ο ασθενής έχει υποστεί μερική ρήξη και ο σύνδεσμος είναι χαλαρός.
  • 3ου Βαθμού: Ο σύνδεσμος έχει υποστεί πλήρη ρήξη και το γόνατο είναι λειτουργικά ασταθές.

Συνήθως η κάκωση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου συνοδεύεται από κάκωση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και της οπίσθιας έξω γωνίας (ομάδα τενόντων και συνδέσμων με τον οπίσθιο- έξω αρθρικό θύλακο) και παρατηρείται συχνότερα σε ασθενείς με γενικευμένα τραύματα σε σχέση με τις αθλητικές κακώσεις.

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Συμπτώματα

Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει μετά τον τραυματισμό:

  • Έντονο πόνο στην οπίσθια- έξω επιφάνεια του γόνατος
  • Οίδημα
  • Αστάθεια σε έκταση του γόνατος
  • Διαφόρου βαθμού παραμόρφωση σε ραιβότητα κατά τη βάδιση.

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Διάγνωση

Αρχικά ο γιατρός σε περιβάλλον ιατρείου πραγματοποιεί κλινική εξέταση, ώστε τα ευρήματα να τον οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Στη συνέχεια μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία για την ακριβή απεικόνιση της κάκωσης και των συνοδών βλαβών στην άρθρωση του γόνατος.

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Θεραπεία

Ανάλογα με τον βαθμό της κάκωσης, ο γιατρός μπορεί να προτείνει διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σε κακώσεις 1ου και 2ου βαθμού συνιστάται συντηρητική αντιμετώπιση με ξεκούραση, εφαρμογή νάρθηκα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παγοθεραπεία.

Προτείνεται επίσης φυσικοθεραπεία για την πιο άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κάκωσης. Οι ασκήσεις συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση του τετρακέφαλου για τη σταθεροποίηση του γόνατος και κατόπιν την ανάκτηση του εύρους κίνησης.

Σε κακώσεις 3ου βαθμού και σε αθλητές, ο γιατρός προτείνει Συνδεσμοπλαστική του Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου με τη χρήση μοσχεύματος, το οποίο λαμβάνει από άλλο σημείο του γόνατος του ασθενούς.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στην κλινική συνήθως για μία ημέρα. Ο γιατρός κρίνει αν θα χρειαστεί περισσότερο ανάλογα με την πορεία της κατάστασής του ασθενούς.

Μετά το εξιτήριο, ακολουθεί κινησιοθεραπεία του γόνατος ενώ ο ασθενής φέρει μηροκνημικό κηδεμόνα. Μαζί με το γιατρό ο ασθενής προγραμματίζει τα ραντεβού, ώστε ο γιατρός να παρακολουθεί τη μετεγχειρητική του πορεία. Για την επιστροφή στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί κατά μέσο όρο χρονικό διάστημα 2 έως 3 μηνών.

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Πιθανές Επιπλοκές

Πρόκειται για επέμβαση που βοηθά εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που αντίστοιχα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και τις επιπλοκές.

Πιθανές επιπλοκές αποτελούν η δυσκαμψία του γόνατος, ο πόνος, η φλεγμονή, το αιμάτωμα και οι νευροαγγειακές βλάβες.

Να θυμάστε ότι για την ασφάλεια σας και την επιτυχία της θεραπείας σημαντικό ρόλο παίζουν η κατάρτιση, το ταλέντο και η πείρα του γιατρού που θα εμπιστευθείτε.

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Κόστος

Θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό, ώστε να εξετάσει το τραύμα σας και να προχωρήσει σε πιο ολοκληρωμένη διάγνωση. Κατ΄ επέκταση θα σας ενημερώσει ακριβώς για τη διαδικασία του χειρουργείου και το κόστος της επέμβασης.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!