Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έχουν σημαντικά αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που κάθε χρόνο υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για μία επέμβαση, κατά την οποία οι φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται με ένα εμφύτευμα (ή πρόσθεση).

Η ορθοπαιδική ρομποτική χειρουργική έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος, η οποία απαιτεί υψηλή ακρίβεια, προκειμένου να έχουμε ένα εξαιρετικά λειτουργικό αποτέλεσμα.

Όπως δηλώνει και ο όρος, πρόκειται για τη χειρουργική που εκτελείται με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό αυτό σύστημα δεν πραγματοποιεί σε καμία περίπτωση την επέμβαση, δεν λαμβάνει αποφάσεις και δεν κινείται χωρίς καθοδήγηση. Ο χειρουργός είναι αυτός που το κατευθύνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Αυτό που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα είναι ότι ακολουθεί κατά γράμμα το προεγχειρητικό πλάνο, προετοιμάζοντας και βοηθώντας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Αυτό συμβάλει στην ακριβή εμβιομηχανική τοποθέτηση των υλικών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές.

Ειδικά για την αρθροπλαστική γόνατος με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ, η διαδικασία ξεκινάει μέρες προ του χειρουργείου με ειδική αξονική τομογραφία της άρθρωσης, με την οποία δημιουργείται ένα μοναδικό τρισδιάστατο μοντέλο (3D) στον υπολογιστή. Πάνω σε αυτό σχεδιάζεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σύμφωνα με τους άξονες φόρτισης, αλλά και την ποιότητα και το πάχος του οστού που θα δεχτεί το μόσχευμα. Κατόπιν, η προετοιμασία της οστικής περιοχής θα γίνει από έναν ρομποτικό βραχίονα που θα εξαλείψει τα ποσοστά απόκλισης της τοποθέτησης των υλικών.

Πότε Ενδείκνυται η Επέμβαση;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο χειρουργός θα συστήσει χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση του γόνατος:

  • Έντονος πόνος στο γόνατο ή δυσκαμψία που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές του ασθενή, όπως βάδιση και ανάβαση σκάλας.
  • Μέτριος έως σοβαρός πόνος στο γόνατο κατά την ανάπαυση (μέρα ή νύχτα).
  • Χρόνια φλεγμονή και διόγκωση στο γόνατο, που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση ή τα φάρμακα.
  • Παραμόρφωση του γόνατος.
  • Αποτυχία βελτίωσης των συμπτωμάτων με άλλες θεραπείες, όπως λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενέσεις κορτιζόνης, εγχύσεις ειδικών ουσιών, φυσικοθεραπεία ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes, τεύχος Νοεμβρίου 2021