Η ρομποτική στην ορθοπαιδική χειρουργική έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αντικατάσταση των αρθρώσεων (αρθροπλαστικές) ισχίου και γόνατος, οι οποίες απαιτούν υψηλή ακρίβεια, προκειμένου να έχουμε ένα εξαιρετικά λειτουργικό αποτέλεσμα.

Όπως δηλώνει και ο όρος, πρόκειται για τη χειρουργική που εκτελείται με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό αυτό σύστημα δεν πραγματοποιεί σε καμία περίπτωση την επέμβαση, δεν λαμβάνει αποφάσεις και δεν κινείται χωρίς καθοδήγηση. Ο χειρουργός είναι αυτός που το κατευθύνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Αυτό που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα είναι ότι ακολουθεί κατά γράμμα το προεγχειρητικό πλάνο, προετοιμάζοντας και βοηθώντας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Αυτό συμβάλει στην ακριβή εμβιομηχανική τοποθέτηση των υλικών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές.

ρομποτική γόνατος

 

Ρομποτικό Σύστημα ΜΑΚΟ

Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ αποτελεί το πιο αξιόπιστο ρομποτικό σύστημα γιατί:

  • Είναι το μοναδικό εγκεκριμένο με άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση CE και το αμερικανικό FDA τόσο για την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, όσο και για τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος.
  • Χρησιμοποιείται μόνο από πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς χειρουργός που έχουν εκπαιδευτεί σε μεγάλα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.
  • Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται είναι αποκλειστικά του αμερικάνικου οίκου Stryker, που έχουν αποδεδειγμένα άριστα και μακροχρόνια αποτελέσματα.
  • Τόσο οι προθέσεις, όσο και ο σχεδιασμός της επέμβασης είναι εξατομικευμένα και βασίζονται σε προεγχειρητική αξονική τομογραφία που πραγματοποιείται πολύ πριν το χειρουργείο και αποστέλλεται στην Αμερική για επεξεργασία, μετατροπή σε τρισδιάστατο 3D ομοίωμα και παραμετροποίηση.
  • Από το 2006 έχει χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες επιτυχημένες επεμβάσεις παγκοσμίως, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ρομπότ ΜΑΚΟ, το τελευταίας τεχνολογίας ΜΑΚΟ 2018 με το τελευταίο λογισμικό για πραγματοποίηση και των τριών επεμβάσεων αρθροπλαστικής (Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος) στο Νοσοκομείο Υγεία και το δεύτερο στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Είναι το Navigation ρομποτική χειρουργική;

Το Navigation δεν είναι ρομποτική χειρουργική. Το Navigation, ή στα ελληνικά πλοηγός, βοηθά τον χειρουργό στον σχεδιασμό της τοποθέτησης των υλικών κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μόνο χωρίς προηγούμενο απεικονιστικό δεδομένο.

Στη ρομποτική χειρουργική με ΜΑΚΟ η διαδικασία ξεκινάει μέρες προ του χειρουργείου με ειδική αξονική τομογραφία της άρθρωσης, με την οποία δημιουργείται ένα μοναδικό τρισδιάστατο μοντέλο (3D) στον υπολογιστή (με το λογισμικό του συστήματος ΜΑΚΟ). Πάνω σε αυτό σχεδιάζεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σύμφωνα με τους άξονες φόρτισης, αλλά και την ποιότητα και το πάχος του οστού που θα δεχτεί το μόσχευμα. Κατόπιν, η προετοιμασία της οστικής περιοχής θα γίνει από έναν ρομποτικό βραχίονα που θα εξαλείψει τα ποσοστά απόκλισης της τοποθέτησης των υλικών.

Ποιο είναι το κόστος μίας αρθροπλαστικής με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ;

Το κόστος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, το νοσοκομείο και ο τύπος δωματίου, η διάρκεια νοσηλείας, η αναισθησία που θα επιλεγεί κ.α.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης είναι πιστοποιημένος στη χρήση του Ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για Αρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος, στην Ευρώπη.