Χόνδρινες Βλάβες Γόνατος – Τι Είναι

Ο αρθρικός χόνδρος αποτελείται από νερό, κολλαγόνο, πρωτεογλυκάνες και χονδροκύτταρα και λειτουργεί σαν ένας μηχανικός σπόγγος που απορροφά τεράστια συμπιεστικά φορτία στην άρθρωση του γόνατος. Όταν αυτός φθαρεί, παρατηρούνται οι χόνδρινες βλάβες του γόνατος.

χόνδρινες βλάβες γόνατος

Χόνδρινες Βλάβες Γόνατος – Αίτια

Συναντούμε χόνδρινες βλάβες του γόνατος κυρίως σε αθλητές, με έντονη φυσική δραστηριότητα ή/και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των εκφυλιστικών αλλοιώσεων που υπάρχουν από προηγούμενους μικροτραυματισμούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη και όσο πιο προχωρημένες είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εξέλιξης της βλάβης. Η εξέλιξη της χόνδρινης βλάβης επιταχύνεται επίσης από συνοδές συνδεσμικές κακώσεις.

Χόνδρινες Βλάβες Γόνατος – Συμπτώματα

Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:

 • Οίδημα
 • Οξύ πόνο
 • Αστάθεια
 • Δυσκολία κατά την κίνηση
 • Εικόνα φλεγμονής με συλλογή υγρού

Χόνδρινες Βλάβες Γόνατος – Διάγνωση

Ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια πραγματοποιεί την κλινική εξέταση. Αν θεωρεί ότι χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τότε μπορεί επιπλέον να ζητήσει απλές ακτινογραφίες σε όρθια θέση η/ και μαγνητική τομογραφία.

φυσιολογικός χόνδρος

Χόνδρινες Βλάβες Του Γόνατος – Θεραπεία

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Παγοθεραπεία
 • Ανάπαυση
 • Αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες
 • Χρήση νάρθηκα
 • Ανάρροπη θέση κάτω άκρου
 • Έγχυση υαλουρονικού οξέος ή κορτικοστεροειδών
 • Φυσικοθεραπείες

Χειρουργικά οι χόνδρινες βλάβες του γόνατος μπορεί να αντιμετωπιστούν με διαφορετικές τεχνικές, όπως:

Μικροκατάγματα/ τρυπανισμοί

Η διάτρηση του υποχόνδριου οστού με ειδικό αρθροσκοπικό εργαλείο για τη διέγερση του οστικού μυελού, την επούλωση της τραυματισμένης περιοχής και τη δημιουργία νέου χόνδρου.

Μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων

Η λήψη ενός φυσιολογικού και ελάχιστα φορτιζόμενου οστεοχόνδρινου τμήματος από το γόνατο ή η χρήση αλλομοσχεύματος και η μεταμόσχευση του στην περιοχή της χόνδρινης βλάβης. Για την επιτυχία της τεχνικής αυτής έχει μεγάλη σημασία η κατάλληλη τοποθέτηση του μοσχεύματος στο επίπεδο σε σχέση με τον περιβάλλοντα αρθρικό χόνδρο. Τα αλλομοσχεύματα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερης έκτασης βλάβες όπου απαιτείται μεγαλύτερης διαμέτρου μόσχευμα.

Μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων

Η λήψη φυσιολογικού αρθρικού χόνδρου από τον ασθενή, που υποβάλλεται σε κυτταρική καλλιέργεια και κατόπιν η μεταμόσχευση των κυττάρων για την αποκατάσταση της βλάβης.

χόνδρινες βλάβες γόνατος 2

Χρόνος Αποκατάστασης

Μετά την επέμβαση θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, ώστε ο ασθενής να επανέλθει στις αθλητικές του δραστηριότητες. Ο γιατρός θα φροντίσει ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη φροντίδα για τη μυική του ενδυνάμωση και την ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, ο χειρουργός που σας παρακολουθεί θα σας ενημερώσει για το χρόνο επιστροφής στις καθημερινές σας δραστηριότητές.

αρθροσκόπηση γόνατος
Χόνδρινες Βλάβες Γόνατος – Κόστος

Για να διαμορφωθεί το ακριβές κόστος, θα πρέπει πρώτα να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες κατά την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου. Αφού συζητήσετε με τον γιατρό σας για τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε, θα σας ενημερώσει και για το ακριβές κόστος.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc, εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology.

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό.

οστεομοσχεύματα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χόνδρινες βλάβες γόνατος, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Είπαν για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Χιώτη Ν. Ιωάννη

Nik Vath
11 Iούλιος 2023
Πραγματικά ένας κορυφαίος γιατρός! Με άριστη γνώση του αντικειμένου του, ανθρώπινος, αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται ο ασθενής δίνοντάς του την καλύτερη λύση.Με γλίτωσε από χειρουργείο στον ώμο που είχε συστήσει άλλος γιατρός και μου έλυσε το πρόβλημα με 2 ενέσεις τοπικά και κάποιες κινήσεις που μου έκανε στο χέρι!
Kleoniki Charalampidou
16 Μάιος 2023
Εξαιρετικος γιατρός, αξιόλογος άνθρωπος με πολύ ανθρώπινο πρόσωπο. Σας ευχαριστούμε για όλα.
Grigoris Vassiliou
6 Μάρτιος 2023
Εκπληκτικός επιστήμονας και άνθρωπος
Theano Pavl
6 Φεβρουάριος 2023
Πρόκειται για εξαιρετικό ιατρό, με άριστη γνώση του αντικειμένου και ευρύ φάσμα γνώσεων. Προσεγγίζει τον ασθενή με μεγάλο επαγγελματισμό, δίνει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα, αναλύει την κάθε λεπτομέρεια με υπομονή και εμπνέει εμπιστοσύνη!!! Επιστήμονας με ήθος και αξιοθαύμαστη ηρεμία, που μεταδίδεται στον ασθενή, κατι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει άγχος-φόβος σε θέματα υγείας. Άψογος!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σοφία Παπαβασιλείου
25 Oκτώβριος 2022
Εξαιρετικός ιατρός,γνωστης του αντικειμένου του και πάνω απ όλα ανθρωπος!!!