Ο υπέρηχος του μυοσκελετικού συστήματος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κλινικού ορθοπαιδικού ιατρού.

Δίνει τη δυνατότητα άμεσης απεικόνισης δομών των μαλακών και οστικών στοιχείων του μυοσκελετικού συστήματος χωρίς να επιβαρύνει τον ασθενή με ακτινοβολία. Ο υπέρηχος μυοσκελετικού συστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την κλινική εξέταση στο ιατρείο ή και κατ’ οίκον, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαγνωστική προσπέλαση του ασθενούς σε πολλές περιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί και σε ακτινολογικό έλεγχο, γλιτώνοντας έτσι χρόνο και χρήματα.

Θεραπευτική και Επεμβατική Προέκταση Του Υπερηχογραφήματος

Οι εφαρμογές του υπερηχογραφήματος όμως δεν σταματάνε στο διαγνωστικό κομμάτι, αλλά επεκτείνονται και στη θεραπεία.

Ο ορθοπαιδικός ιατρός έχει τη δυνατότητα να προβεί σε παρακεντήσεις και διηθήσεις αρθρώσεων, ορογόνων θυλάκων, ελύτρων και τενόντων κάτω από την καθοδήγηση του υπερήχου, επιτυγχάνοντας έτσι τις ανωτέρω πράξεις με μεγάλη ακρίβεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διήθηση (ένεση) της περιοχής του ώμου υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Αυτή έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας λόγω της μεγάλης ακρίβειας στον εντοπισμό και θεραπεία της πάσχουσας περιοχής. Επίσης η παρακέντηση μικρών αρθρώσεων όπως η ακρωμιοκλειδική διάρθρωση στην περιοχή του ώμου, ή μεγάλων εν τω βάθει αρθρώσεων όπως η άρθρωση του ισχίου επιτυγχάνεται με ακρίβεια υπό τη χρήση του υπερήχου.

Ο υπέρηχος μυοσκελετικού συστήματος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στη διαγνωστική προσπέλαση του ασθενούς. Είναι μία εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα στο ιατρείο ή και κατ΄οίκον μέσα σε λίγα λεπτά. Αποτελεί μία δυναμική μέθοδο απεικόνισης. Δεν επιβαρύνει τον ασθενή με ακτινοβολία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά χρειάζεται στο πλαίσιο επανεξετάσεων. Επίσης δίνει τη δυνατότητα διήθησης και παρακέντησης μαλακών μορίων της πάσχουσας περιοχής με ακρίβεια χιλιοστού.

Η σύγχρονη ιατρική στηρίζεται σε τεχνικές με τα ανωτέρω πλεονεκτήματα ώστε να παρέχει υψηλές παροχές υγείας στους συνανθρώπους μας.

Δημοσιεύθηκε στο doctors.gr.