Το πόδι είναι μία πολύπλοκη κατασκευή και η βάση ολόκληρου του σώματος. Μπορεί να αναπτύξει το ίδιο παθολογία, αλλά και να γίνει ο καθρέφτης προβλημάτων του μυοσκελετικού, του υπολοίπου σώματος, το οποίο υποστηρίζει.

Η εξέταση η οποία αναγνωρίζει τις προαναφερόμενες δυσλειτουργίες ονομάζεται πελματογράφημα και διαχωρίζεται στη στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης. Είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στη φαρέτρα του θεράποντος ιατρού για την ερμηνεία επώδυνων καταστάσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν τον ασθενή ή αθλητή.

Πρόκειται για μία συσκευή που αποτελείται από έναν τάπητα με περισσότερους από 5.000 αισθητήρες βάρους και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο Η/Υ μέσω ενός ειδικού προγράμματος επεξεργάζεται στοιχεία στάσης και βάδισης και τα αποδίδει ως μετρήσεις και εικόνα.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 10 λεπτά της ώρας. Αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, συμπληρώνοντας την κλινική εξέταση του υπολοίπου μυοσκελετικού συστήματος.

Αρκετές ανατομικές ασυμμετρίες των κάτω άκρων, όπου το σώμα δεν επιτυγχάνει να αντιρροπήσει, απαιτούν τη χρήση ειδικών πελμάτων ή υποδημάτων (ορθωτικών) βάσει των δεδομένων από τη στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης.

Δεν είναι αυτοσκοπός του πελματογραφήματος η κατασκευή πέλματος, αλλά η ερμηνεία των επώδυνων συμπτωμάτων του ασθενούς.

Το πελματογράφημα δρα συμβουλευτικά συνήθως στις εξής καταστάσεις:

  • Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας), βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι) κ.α.
  • Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης, χονδροπάθεια επιγονατίδας
  • Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία
  • Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης
  • Ανισοσκελία
  • Προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη και πιο απλές περιπτώσεις όπως κάλους, σκληρύνσεις κ.λπ.

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας τρισδιάστατο ψηφιακό πελματογράφο για τη στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης. Η κατασκευή υποδημάτων ή πελμάτων γίνεται σε εξειδικευμένα και πιστοποιημένα κέντρα.