Προάγοντας τη σκελετική Υγεία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης, ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» διοργάνωσε το 6ο Συνέδριο για την Σκελετική Υγεία, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος «Πεταλούδα» γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης για να θυμίσει σε όλους πως η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη σώζουν ζωές. Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν και ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του:

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η σιωπηρή επιδημία της εποχής μας. Σιωπηρή επειδή είναι ασυμπτωματική μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα και επιδημία γιατί αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιθανώς μία στις δύο γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, πλήττονται από την ασθένεια. Η καλύτερη θεραπεία, βεβαίως, είναι η πρόληψη, γι’ αυτό και τα γαλακτοκομικά -η αποτελεσματικότερη πηγή ασβεστίου- πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Όταν όμως το πρόβλημα έχει ήδη ξεκινήσει, η διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν. Τότε τη θεραπεία αναλαμβάνει η φαρμακευτική αγωγή. Ποια φάρμακα όμως είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της ασθένειας; Πώς, ποιοι και πότε πρέπει να τα παίρνουν;

Άραγε έχω οστεοπόρωση;

Το αν ανήκετε ή όχι στην κατηγορία των ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση θα το μάθετε κάνοντας μία πολύ απλή εξέταση. Αυτή της οστικής πυκνότητας. Τη συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες μεταξύ 50 και 65 ετών και οι άνδρες άνω των 70, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν να γίνει νωρίτερα.

Πρόκειται για μία απλή εξέταση της οποίας το κόστος καλύπτουν τα Ταμεία και ανάλογα με το αποτέλεσμά της, ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα. Από την εξέταση αυτή προκύπτει μία τιμή που λέγεται Τ σκορ, ένας αριθμός που περιγράφει την απόκλιση της οστικής πυκνότητας του συγκεκριμένου-εξεταζόμενου ατόμου σε σχέση με ένα άτομο 25 ετών με τον ίδιο σωματότυπο (ύψος και βάρος).